ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αναμενόμενη η απόφαση της Μόσχας να απελάσει διπλωμάτες μας

Βρετανία: Αναμενόμενη η απόφαση της Μόσχας να απελάσει διπλωμάτες μας
Το κτήριο όπου στεγάζεται το βρετανικό προξενείο στη Μόσχα REUTERS/Gleb Garanich

Απάντηση στα αντίμετρα που ανακοίνωσε η Μόσχα αναφορικά με την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ δίνει η Βρετανία, κάνοντας λόγο για μία «αναμενόμενη κίνηση» και τονίζοντας πως προτεραιότητά της είναι μεριμνήσει για το προσωπικό της στη Ρωσία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει 23 βρετανούς διπλωμάτες και θα κλείσει ένα βρετανικό προξενείο έπειτα από τα «προκλητικά» μέτρα που έλαβε το Λονδίνο για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Η Ρωσία προέβη στην απόφαση αυτή έπειτα από αντίστοιχη που έλαβε η Βρετανία την Πέμπτη να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας θα συγκληθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να εξετάσει τα επόμενα βήματά του.

«Η προτεραιότητά μας σήμερα είναι να μεριμνήσουμε για το προσωπικό μας στη Ρωσία και να βοηθήσουμε εκείνους που θα επιστρέψουν στη Βρετανία. Η ευθύνη παραμένει στη ρωσική πλευρά να δικαιολογήσει τις ενέργειές της και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι θεωρούσε αναμενόμενα τα αντίμετρα από τη ρωσική πλευρά: «Αναμέναμε μια τέτοιου είδους απάντηση. Η απάντηση της Ρωσίας δεν αλλάζει τίποτα στα γεγονότα: (πρόκειται για) απόπειρα δολοφονίας των δύο ανθρώπων σε βρετανικό έδαφος για την οποία δεν υπάρχει κανένα άλλο συμπέρασμα από το ότι είναι έργο της Ρωσίας», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.

Κατηγορώντας τη Μόσχα «για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», παραδέχτηκε ωστόσο ότι «δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον» της Βρετανίας «να καταστρέψει τον διάλογο» μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, η Μόσχα αποσύρει την άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κλείνει και το Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία.

Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανακοινώσει κι άλλα μέτρα στην περίπτωση που η Βρετανία προβεί σε περαιτέρω εχθρικά βήματα.

Λίγο νωρίτερα ο Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Λόρι Μπρίστοου είχε κληθεί να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα και όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την συνάντηση αυτή οι ρωσικές αρχές τον ενημέρωσαν για τα βήματα που θα πάρουν σε απάντηση στο μέτρο που έλαβε η Βρετανία για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών.

«Τα μέτρα είναι πιο σκληρά αλλά άξιζε στους Βρετανούς. Και δεν αποκλείω να ακολουθήσουν και άλλα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή).

Εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα δήλωσε στο AFP ότι δεν έχει άμεση ανακοίνωση για την ρωσική αντίδραση αλλά ότι θα κάνει σχετική ανακοίνωση αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μόσχα προέβη στις κινήσεις αυτές την παραμονή των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να εξασφαλίσουν στον πρόεδρο Πούτιν μια τέταρτη θητεία στο Κρεμλίνο αλλά που βρίσκουν τη χώρα όλο και περισσότερο απομονωμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ