ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία θριαμβολογεί και αποκαθηλώνει τα σύμβολα των Κούρδων

Η Τουρκία θριαμβολογεί και αποκαθηλώνει τα σύμβολα των Κούρδων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ HASAN KIRMIZITAS / DOGAN NEWS AGENCY

Σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος μετέτρεψε την κατάληψη της Αφρίν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη. Τουρκικές σημαίες κυματίζουν ήδη στο κέντρο της πόλης ενώ ο στρατός έχει ήδη αποκαθηλώσει το άγαλμα ενός Κούρδου ήρωα, του Kawa

Ακτιβιστές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν περί τους 280 άμαχους, κάτι το οποίο διαψεύδει η Άγκυρα. Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει μόνο ότι «τρομοκράτες έβαλαν φωτιές σε κτήρια και αυτοκίνητα» και πως οι δυνάμεις κάνουν έρευνες στα σπίτια για να εντοπίσουν «τρομοκράτες».

Ανακοίνωση της ομάδας Syrian Democratic Forces δήλωσε ότι η αποκαθήλωση του αγάλματος του σιδηρουργού Κawa αποτελεί την πρώτη «παράφορη παραβίαση της κουλτούρας και της ιστορίας των Κούρδων…».

O Toύρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων στην Αφρίν, έλεγε: «Οι περισσότεροι τρομοκράτες έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή. Οι ειδικές δυνάμεις μας και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) απομακρύνουν τώρα τους ελάχιστους εναπομείναντες τρομοκράτες και τις νάρκες που μπορεί να έχουν αφήσει πίσω τους. Στο κέντρο της Αφρίν, κυματίζουν τώρα τα σύμβολα της ειρήνης και της ασφάλειας. Αντί για το “κουρέλι” μιας τρομοκρατικής οργάνωσης τώρα κυματίζει η τουρκική σημαία, τώρα κυματίζει η σημαία του FSA».

Την είδηση της εισόδου των τουρκικών στρατευμάτων στην Αφρίν επιβεβαίωσαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις από την Άγκυρα. Σε ανακοίνωση, τονίζεται ότι το κέντρο της πόλης βρίσκεται «υπό τον έλεγχο» των δυνάμεών του. Αναφέρεται, επίσης, ότι «ο στρατός κάνει ό,τι μπορεί για να μην τραυματιστούν άμαχοι»…

Η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου και από την πρώτη στιγμή, ο Ερντογάν και οι στρατιωτικές του δυνάμεις είχαν τη στήριξη του FSA. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το YPG είναι προέκταση του PΚΚ.

Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την Αφρίν τις τελευταίες ημέρες.

Ο Salih Muslim, επίσης Κούρδος αξιωματούχος που ζει εξόριστος στην Ευρώπη, έγραψε την Κυριακή στο Twitter ότι η αναχώρηση των μαχητών από την Αφρίν δεν σημαίνει ότι η οργάνωσή του έχει καταθέσει τα όπλα. «Η μάχη θα συνεχιστεί» έγραψε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ο κουρδικός λαός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα πιστεύω του.

«Aνοιχτές αγκάλες»

Τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και η Sabah, αναμεταδίδουν τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, που αναφέρει ότι οι ντόπιοι υποδέχτηκαν τις τουρκικές δυνάμεις και το FSA με «ανοιχτές αγκάλες».

«Πολίτες χαιρετούσαν τις τουρκικές δυνάμεις και τους άντρες του FSA και φώναζαν συνθήματα στήριξής τους» γράφει η εφημερίδα στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της, και συμπληρώνει: «Πολλοί πήραν τα αυτοκίνητά τους και πήγαν στο κέντρο της πόλης όπου κόρναραν για να πανηγυρίσουν τη νίκη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ