ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. για τη μεταβατική περίοδο

Brexit: Συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. για τη μεταβατική περίοδο
REUTERS/Francois Lenoir

Σε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο πριν από το οριστικό «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ε.Ε. κατέληξαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και ενημερωτικές ιστοσελίδες. .

Σύμφωνα με το BBC, οι διαπραγματευτές Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις είπαν ότι η εν λόγω συμφωνία είναι ένα «αποφασιστικό βήμα».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να επιτευχθούν, μεταξύ των οποίων το θέμα των συνόρων της Β. Ιρλανδίας.

Η μεταβατική αυτή περίοδος θα διαρκέσει από τις 29 Μαρτίου του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020 και έχει ως στόχο να ανοίξει το δρόμο για μια μελλοντική συνεργασία.

Ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία και για τα δικαιώματα των 4,5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν μόνιμα στη Βρετανία αλλά και το 1,2 εκατομμύριο Βρετανών που κατοικούν σε χώρες της Ένωσης.

Ο κ. Μπαρνιέ εξήγησε, επίσης, ότι αυτή η συμφωνία ισχύει και για όσους πολίτες της Ε.Ε. φτάσουν στην Βρετανία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

«Έχουμε μια συμφωνία για τη μετάβαση», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους ύστερα από ένα σαββατοκύριακο ολονύκτιων διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία. «Συμφωνήσαμε ότι η λύση που αποτελεί ‘δικλείδα ασφαλείας' πρέπει να ενσωματωθεί στο νομικό κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης».

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ είχε αναφέρει πως Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για τα προσχέδια των κειμένων της συνθήκης του Brexit επί του παραπάνω ζητήματος, αλλά και σε γενικότερη συμφωνία για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, αν και κάποιες λεπτομέρειες παραμένουν ανοικτές,

Ο διπλωμάτης, μιλώντας μετά τη συνάντηση των διαπραγματευτών της ΕΕ με απεσταλμένους από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη, δήλωσε ότι έχουν επίσης συμφωνηθεί τα τελικά κείμενα για τα δικαιώματα των απόδημων και τον λογαριασμό του Brexit.

Δεν είναι απολύτως σαφές εάν οι ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν την Παρασκευή, όπως επιθυμεί η Βρετανία, το τελικό κείμενο για μια μεταβατική περίοδο.

«Τα κράτη-μέλη είναι αρκετά ικανοποιημένα», δήλωσε ο διπλωμάτης. «Περιμένουμε ακόμα την αντίδραση της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία θα συζητηθεί περαιτέρω, υπάρχει μερική σύγκλιση απόψεων».

Έπειτα από συνάντησή του σήμερα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι έγγραψε στο Twitter: «Οι διαπραγματεύσεις του Brexit προχωρούν – η πρόοδος για τα ιρλανδικά θέματα παραμένει βασική προτεραιότητα και για τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες και η αλληλεγγύη μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας παραμένει ισχυρή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ