ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για «επιστροφή» του ISIS λόγω της τουρκικής παρουσίας στην Αφρίν

Φόβοι για «επιστροφή» του ISIS λόγω της τουρκικής παρουσίας στην Αφρίν
REUTERS/Khalil Ashawi

Μία μόλις ημέρα μετά την κατάληψη της Αφρίν από τουρκικά στρατεύματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τους φόβους διεθνών αναλυτών που ισχυρίζονταν ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει σύντομα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι η αποσταθεροποίηση της περιοχής μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ είπαν τη Δευτέρα ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη ξεκινήσει να ανασυντάσσεται, καθώς οι σύμμαχοι των Κούρδων απομακρύνονται από τα πεδία των μαχών κατά των τζιχαντιστών για να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους.

Ένας ενδεχόμενος ανταρτοπόλεμος των Κούρδων κατά τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων πιθανώς να φέρει τα πάνω-κάτω σε ορισμένες περιοχές της χώρας, από τις οποίες οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να εκδιώξουν τους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Πενταγώνου Ρομπ Μάνινγκ εξέφρασε την αγωνία για την «επόμενη μέρα».

«Ανησυχούμε πολύ για την επίδραση που μπορεί να έχουν οι μάχες εκεί [σ.σ. στην Αφρίν] στις προσπάθειές μας να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος και θα θέλαμε να τελειώσουν οι εχθροπραξίες πριν οι τζιχαντιστές καταφέρουν να ανασυνταχθούν» είπε ο ίδιος, όπως αναφέρει το CNNi.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε με τη σειρά του ότι ο ISIS έχει ήδη αρχίσει να ανασυντάσσεται…

Για το ενδεχόμενο καταστροφικού διαμελισμού και την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών προειδοποίησε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Η αλήθεια είναι ένας ήπιος, μακροπρόθεσμος διαμελισμός της Συρίας, που είναι αυτό που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή, σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο διαφορετικών δυνάμεων, θα είναι μια καταστροφικός, όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Μιστούρα, και συμπλήρωσε:

Χωρίς μια συνολική πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετέχουν εκείνοι που είναι αποκλεισμένοι, ιδιαίτερα η πλειοψηφία, οι σουνίτες, το Ισλαμικό Κράτος θα επανεμφανιστεί.

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας του -με τη βοήθεια των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA)- σε πόλεις στα ανατολικά της Συρίας θα συνεχιστούν «μέχρι αυτές να εκκαθαριστούν πλήρως από τους “εξτρεμιστές”» -δηλαδή τους Κούρδους μαχητές.

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν το πράξει η Βαγδάτη, τότε η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της και στο Βόρειο Ιράκ.

«Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK» είπε ο Ερντογάν, και συμπλήρωσε:

Το έχουμε ήδη πει στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Εάν αυτή η ιστορία καθυστερήσει περαιτέρω, τότε θα υπάρξει μια νέα (επιχείρηση) "Κλάδος Ελαίας" εκεί κάτω.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι τα δύο τρίτα των 323.000 κατοίκων της Αφρίν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την στιγμή που ξεκίνησαν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή ενώ τη Δευτέρα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούσαν για εκτεταμένο πλιάτσικο και λεηλασίες σε σπίτια και καταστήματα.

Εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε στο CNNi ότι η Άγκυρα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες για πλιάτσικο στην Αφρίν. «Τα περιστατικά διερευνώνται. Όπως φαίνεται έχουν γίνει. Ορισμένες ομάδες δεν ακολούθησαν τις εντολές που τους δόθηκαν από τους ανώτερούς τους» είπε ο Ιμπραχίμ Κάλιν.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν;

Το ερώτημα που γεννάται είναι τι ακριβώς επιδιώκει στην περιοχή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ένας από τους στόχους του είναι αδιαμφισβήτητα να «κόψει τα φτερά» των Κούρδων, που ενδυναμώθηκαν μετά τον πόλεμο στη Συρία.

Την ίδια ώρα, το Associated Press υπενθυμίζει σε τηλεγράφημά του ότι στην Τουρκία βρίσκονται αυτή τη στιγμή τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, τους οποίους η Άγκυρα έχει εκφράσει στο παρελθόν την ελπίδα να καταφέρει να επαναπροωθήσει στην Αφρίν.

Παρόλα αυτά, το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει ότι εάν ο Ερντογάν συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, τότε πιθανώς ο στρατός του να βρεθεί αντιμέτωπος με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Kαι αυτό γιατί σε περίπτωση που τουρκικά στρατεύματα προχωρήσουν ανατολικά προς την πόλη Μανμπίτζ οι ΗΠΑ δύσκολα θα καταφέρουν να αποστασιοποιηθούν, όπως έκαναν στην περίπτωση της Αφρίν.

Ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας είναι και η «απάντηση» του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις του είναι απασχολημένες στην Ανατολική Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό, αλλά ο Άσαντ έχει καταδικάσει την «τουρκική κατοχή» και έχει υποσχεθεί να ανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών αυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ