ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν για να συζητηθεί η «κούρσα εξοπλισμού»

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν για να συζητηθεί η «κούρσα εξοπλισμού»
EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

Με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε να συναντηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσα στο επόμενο διάστημα, με στόχο να συζητηθεί η «κούρσα εξοπλισμού».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο προέδρων, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να δήλωσε ότι η κούρσα αυτού βρίσκεται πλέον «εκτός ελέγχου».

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκλογική νίκη του ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

«Ο Τραμπ και ο Πούτιν συζήτησαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την στρατηγική σταθερότητα και να πολεμήσουν τη διεθνή τρομοκρατία» είπε επίσης ο Κρεμλίνο.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov εξέφρασε την ελπίδα του η εκλογική αυτή νίκη να πείσει τους Αμερικανούς πολιτικούς να σταματήσουν να απομονώνουν τη Ρωσία και είπαν ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Ουάσινγκτον.

«Δεν μας εξέπληξε το αποτέλεσμα»

Τη Δευτέρα εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, ο Χόγκαν Γκίντλεϊ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, συνοδεύοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Νιου Χαμσάϊρ, ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου για απόδοση συγχαρητηρίων στον Ρώσο ομόλογό του.

«Δεν μας εξέπληξε το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά για το αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών.

Πρόσθεσε δε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν όπου μπορούν με τη Ρωσία.

«Θα εργαστούμε για την καλλιέργεια των σχέσεων με τη Ρωσία και θα επιβάλλουμε τιμωρητικά μέτρα στην περίπτωση που η Ρωσία απειλεί τα συμφέροντά μας, αλλά επίσης θα αναζητήσουμε τομείς για να συνεργαστούμε όταν εξυπηρετούνται τα κοινά μας συμφέροντα», τόνισε ο Γκίντλεϊ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ