ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να εκτελέσει 13 μέλη της σέχτας Αούμ Σινρικιό

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να εκτελέσει 13 μέλη της σέχτας Αούμ Σινρικιό
EPA/YOSHIKAWA JOH

Μέλη της σέχτας Αούμ Σινρικιό, της παραθρησκευτικής οργάνωσης που κρυβόταν πίσω από την επίθεση με σαρίν στο μετρό του Τόκιο, φέρεται πως ετοιμάζεται να εκτελέσει η Ιαπωνία.

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» δημοσιεύει πληροφορίες που μιλούν για τον απαγχονισμό 13 μελών της ομάδας ενώ αντίστοιχα δημοσιεύματα έχουν εμφανιστεί και στον ιαπωνικό Τύπο.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί τότε θα μιλάμε για την μαζικότερη εκτέλεση φυλακισμένων στην Ιαπωνία την τελευταία δεκαετία.

Την Τρίτη έκλεισαν 23 χρόνια από την επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και νόσησαν σοβαρά χιλιάδες άλλοι.

Ορισμένα μέλη της σέχτας μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης έξω από το Τόκιο την περασμένη εβδομάδα, μια κίνηση που προκάλεσε έντονη φημολογία στην Ιαπωνία.

Αρκετά ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν ότι η μετακίνηση αυτή πιθανώς να σημαίνει ότι η εκτέλεσή τους θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Η Ιαπωνία δεν προχωρά ποτέ σε εκτέλεση φυλακισμένων πριν πρώτα ολοκληρωθούν οι δίκες και οι εφέσεις όλων των συνεργών τους. Και αυτός ο «κύκλος» ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα μέλη της σέχτας θα εκτελεστούν την ίδια ημέρα -κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς οι ιαπωνικές αρχές σπάνια αποκαλύπτουν τέτοιες λεπτομέρειες.

Παλαιότερα, θανατοποινίτες περνούσαν χρόνια ολόκληρα στη φυλακή και ενημερώνονταν για την εκτέλεσή τους μόλις μερικές ώρες πριν οδηγηθούν στην αγχόνη. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οικογένειες των θανατοποινιτών ενημερώνονται μετά τις εκτελέσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση προχωρήσει τις εκτελέσεις των μελών της Αούμ Σινρικιό μέσα στους επόμενους μήνες, τότε κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ως «κυνική προσπάθεια» να κλείσει η ιστορία αυτή πριν τους Ολυμπιακούς του 2020 και πριν ο πρίγκιπας Ναρουχίτο διαδεχτεί τον πατέρα του Ακιχίτο ως αυτοκράτορας.

Η σέχτα Αούμ Σινρικιό

Η Αούμ Σινρικιό ήταν μια ιδιαίτερα βίαιη οργάνωση. Στις 20 Μαρτίου του 1995 μέλη μπήκαν σε πέντε βαγόνια τρένων σε ώρα αιχμής και χρησιμοποίησαν ομπρέλες για να σπάσουν πλαστικά σακουλάκια που περιείχαν σαρίν.

Ηγέτης τους ήταν ο «γκουρού» Σόκο Ασαχάρα, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο.

H δίκη του διήρκησε οκτώ ολόκληρα χρόνια και ο Ασαχάρα είχε σοκάρει τους δικαστές με την απάθειά του.

Ο δικαστής Σόζι Ογκάουα είπε ότι ο Ασαχάρα ίδρυσε, το 1984, την αίρεση και όπλισε τα μέλη της, στην προσπάθειά του να γίνει βασιλέας της Ιαπωνίας. O κατηγορούμενος, πρόσθεσε, «κρύφτηκε» πίσω από το πρόσχημα της θρησκείας, δολοφονώντας όσους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μέλη της αίρεσής του, προσπάθησαν να ανατρέψουν τα σχέδιά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ