ΚΟΣΜΟΣ

Οι νέοι ψηφιακοί φόροι της Ευρώπης εκνευρίζουν τη Σίλικον Βάλεϊ

Οι νέοι ψηφιακοί φόροι της Ευρώπης εκνευρίζουν τη Σίλικον Βάλεϊ
Getty Images/ Photo by David McNew/Newsmakers

Σε μεγάλο… πονοκέφαλο για την Σίλικον Βάλεϊ εξελίσσονται τα ευρωπαϊκά σχέδια φορολόγησης των «κολοσσών» της τεχνολογίας, όπως το Facebook και η Google.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε νέους κανόνες για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις, που θα αλλάξουν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται. Στόχος είναι να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα των κρατών-μελών, με το CNNi να κάνει λόγο για δισεκατομμύρια.

Το πιο βραχυπόθεσμο, προσωρινό μέτρο προβλέπει φόρο 3% επί των εσόδων που προέρχονται από ψηφιακές δραστηριότητες -μεταξύ των οποίων η διαδικτυακή διαφήμιση και η πώληση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Ο φόρος αυτός αφορά εταιρείες με παγκόσμια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ και η Κομισιόν εκτιμά ότι θα μπορούσε να φέρει 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα ταμεία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

mobile phone 426559 1280


Πηγή: Pixabay

Το δεύτερο μέτρο, το οποίο η Κομισιόν περιγράφει ως μια ιδανική, μακροπρόθεσμη λύση, είναι η φορολόγηση των ψηφιακών κερδών στη χώρα απ’ όπου προέρχονται.

Ο φόρος αυτός θα βαραίνει τις εταιρείες ακόμη και εάν δεν έχουν φυσική παρουσία σε μια χώρα. «Είναι απαράδεκτο το ύψος των εσόδων που αυτή τη στιγμή δεν φορολογούνται» τονίζει ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, και συμπληρώνει: «Πρέπει επειγόντως να τροποποιήσουμε τους φορολογικούς κανόνες μας, ώστε να συμβαδίζουν με τον 21ο αιώνα».

Η Κομισιόν ελπίζει ότι με τα νέα αυτά μέτρα θα καταφέρει να βάλει ένα «μπλόκο» στην πρακτική μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, που μεταφέρουν τις έδρες τους σε χώρες όπου υπάρχει ευνοϊκότερη νομοθεσία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων χωρών, που πολλάκις έχουν δεχτεί επικρίσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, είναι το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.

Έγκριση από τα κράτη-μέλη

Οι φορολογικές αυτές προτάσεις θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη της Ένωσης και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση αρκετών κυβερνήσεων.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, είπε πως ελπίζει τα νέα μέτρα να εγκριθούν πριν από το τέλος του 2018.

19214895


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/OLIVIER HOSLET

Πριν από δύο χρόνια, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ιρλανδία θα πρέπει να ζητήσει από την Apple 13 δισ. ευρώ σε μη καταβλημένους φόρους – το υψηλότερο ποσό που έχει ζητηθεί ποτέ από μια και μόνο εταιρεία.

mobile phone 1917737 1280 copy


Πηγή: Pixabay

Αυστηρότεροι κανόνες και για τα προσωπικά δεδομένα

Η Γηραιά Ήπειρος κάνει… στενό μαρκάρισμα στη Σίλικον Βάλεϊ το τελευταίο διάστημα, πιέζοντας τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες πολύ περισσότερο απ’ ότι οι ΗΠΑ.

Εκτός από τα φορολογικά ζητήματα, κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών έχουν ξεκινήσει «πόλεμο» κατά των τακτικών πώλησης προσωπικών δεδομένων και της διασφάλισης του απορρήτου.

Μάλιστα, τον Μάιο τίθενται σε ισχύ νέοι αυστηροί περιορισμοί για το τι είδους προσωπικά δεδομένα μπορούν να συλλέγουν οι τεχνολογικές εταιρίες.

Η παράβαση αυτών των κανόνων συνοδεύεται από «τσουχτερά» πρόστιμα. Οι αλλαγές αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση των αμερικανικών επιχειρήσεων, που έχουν ήδη ξεκινήσει να αντιδρούν.

Το Συμβούλιο Πληροφοριών της Βιομηχανίας της Τεχνολογίας (Information Technology Industry Council), που εκπροσωπεί το Facebook, τη Google και το Ebay, ζήτησε μέσω επιστολής την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

Όπως αναφέρει το CNNi, οι τεχνολογικοί κολοσσοί ζήτησαν από τον «τσάρο» της αμερικανικής οικονομίας να αντιταχθεί στις νέες ευρωπαϊκές προτάσεις φορολογίας.

Η εν λόγω επιστολή τόνιζε ότι τα ευρωπαϊκά μέτρα θα δημιουργούσαν ανησυχητικό προηγούμενο και θα έβλαπταν τις ΗΠΑ αλλά και το παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν έχει βάλει στο στόχαστρο τις αμερικανικές εταιρείες.

«Οι προτάσεις μας δεν στοχεύουν μόνο μια εταιρία ή μόνο μια χώρα» είπε, και συμπλήρωσε: «Αυτός δεν είναι αντι-αμερικανικός φόρος είναι ψηφιακός φόρος».

Silicon Valley faces sweeping new taxes in Europe, by Charles Riley

ΔΗΜΟΦΙΛΗ