ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει σήμερα Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το τηλεφώνημα γίνεται στη «σκιά» της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Αφρίν της βόρειας Συρίας, εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Μάλιστα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατέστησε σαφές πως η Άγκυρα θα εκδιώξει από τη συριακή μεθόριο την κουρδική πολιτοφυλακή YPG αν δεν υπάρξει τελικά μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για ένα σχέδιο απομάκρυνσης της οργάνωσης από τη συριακή πόλη Μανμπίτζ.

«Αν αυτό το σχέδιο δεν εφαρμοστεί, η μοναδική επιλογή που μας απομένει θα είναι η απομάκρυνση των τρομοκρατών. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Συρία, αλλά και για το Ιράκ», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα επιδιώκει μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον για το ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια της Μανμπίτζ μετά την αποχώρηση από την περιοχή της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θέλει η συνεννόηση με τις ΗΠΑ αναφορικά με την Μανμπίτζ, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις περιοχές που ελέγχονται από τη YPG.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την τύχη των αμάχων στην Αφρίν, την οποία κατέλαβαν την Κυριακή οι τουρκικές δυνάμεις, ενώ από την άλλη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε κριτική στα αμερικανικά σχόλια, λέγοντας:

«Πού ήσασταν όταν σας εκφράζαμε τις ανησυχίες μας, όταν σας προτείναμε να εξοντώσουμε μαζί τους τρομοκράτες; Αν είμαστε ο στρατηγικός σας εταίρος, θα πρέπει να μας σέβεστε, να πορεύεστε στο πλευρό μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ