ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νεκροί άμαχοι σε αεροπορικές επιδρομές κατά ανταρτών στην ανατολική Γκούτα

Συρία: Νεκροί άμαχοι σε αεροπορικές επιδρομές κατά ανταρτών στην ανατολική Γκούτα
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Bassam Khabieh/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αεροπορικές επιδρομές της Δαμασκού σε θέσεις των ανταρτών στην Ανατολική Γκούτα είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άμαχοι.

Η συριακή κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην πλήρη κατάληψη της εν λόγω περιφέρειας, καθώς άμαχοι εγκαταλείπουν σήμερα μια από τις πολιορκημένες και βομβαρδισμένες πόλεις της και οι αντάρτες είναι έτοιμοι να παραδώσουν μια άλλη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως τα πλήγματα στην κωμόπολη Ζαμάλκα στοίχισαν τη ζωή σε 16 αμάχους, αυξάνοντας έναν πρώτο απολογισμό για επτά νεκρούς στην πόλη αυτή. Το Παρατηρητήριο αποδίδει τις φονικές επιδρομές στο συριακό καθεστώς και στην αεροπορία των ρώσων συμμάχων του, αν και η Μόσχα διαψεύδει πως πραγματοποιεί επιδρομές στη Γούτα.

Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα, μια περιοχή με κωμοπόλεις και καλλιεργημένες εκτάσεις λίγο έξω από τη Δαμασκό, ήταν από τις πιο σφοδρές στον επταετή πόλεμο στη Συρία και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι από τον αδιάκοπο βομβαρδισμό με στρατιωτικά αεροπλάνα, οβίδες και ρουκέτες.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από φάλαγγες λεωφορείων έτοιμων να εισέλθουν στην πόλη Χαράστα για να μεταφέρουν μαχητές και τις οικογένειές τους σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στη βορειοδυτική Συρία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε η Ρωσία.

Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αναφέρει πως περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από χθες από την Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες.

Με την παράδοση της Χαράστα, η οργάνωση Αχράρ αλ-Σαμ θα παραμείνει μόνο στην Ντούμα και σε άλλον έναν ανταρτικό θύλακο στην Ανατολική Γούτα που περιλαμβάνει τις πόλεις Τζομπάρ, Εΐν Τέρμα, Αρμπίν και Ζαμάλκα.

Οι περιοχές αυτές είναι ό,τι έχει απομείνει από το κύριο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη μάχη του εναντίον των ανταρτών μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου στα τέλη του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ