ΚΟΣΜΟΣ

Αλληλεγγύη της ΕΕ στο Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ: Η Ρωσία «πιθανότατα» πίσω από τη δηλητηρίαση

Αλληλεγγύη της ΕΕ στο Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ: Η Ρωσία «πιθανότατα» πίσω από τη δηλητηρίαση
REUTERS/Francois Lenoir/Pool via Reuters

Στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου στάθηκαν οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφορικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ. Η Ε.Ε. θεωρεί ότι η Ρωσία «πιθανότατα» βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με την κυβέρνηση του ΗΒ και θεωρεί ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα υπεύθυνη για την επίθεση στο Σάλσμπερι και δεν υπάρχει καμία άλλη πιθανή πειστική εξήγηση», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Με την τοποθέτηση του Τουσκ εξ ονόματός τους, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών, που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, συμπεραίνουν ότι η εμπλοκή της Ρωσίας είναι η «μόνη πειστική εξήγηση» για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι.

Η δήλωση αυτή των 28 είναι αισθητά πιο σκληρή από τη διατύπωση στο αρχικό προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, στο οποίο αναφερόταν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίρνει «πολύ σοβαρά την εκτίμηση της κυβέρνησης της Βρετανίας σύμφωνα με την οποία είναι πολύ πιθανό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ευθύνεται» για την επίθεση.

Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν νωρίτερα επιφυλάξεις.

Ανάκληση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, αναμένεται να ανακληθεί για «διαβουλεύσεις», μετά την επίθεση με χημικό όπλο εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στην Αγγλία.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Υπήρξε συμφωνία να ανακληθεί ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα για διαβουλεύσεις», είχε δηλώσει νωρίτερα ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο νυν επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία είναι ο Γερμανός Μάρκους Έντερερ.

Μέλη της Ε.Ε. σχεδιάζουν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες

Εξάλλου, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες ή να ανακαλέσουν τους δικούς τους πρεσβευτές σε αντίδραση, διευκρίνισε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι ηγέτες, αφού «συμφώνησαν για την επίρριψη της ευθύνης» για την επίθεση, «συνέχισαν τη συζήτηση για το πώς μπορούμε να πάμε πέρα από τα απλά λόγια, να προχωρήσουμε σε πράξεις που θα έχουν αποτέλεσμα», εξήγησε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Ορισμένα μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο απέλασης Ρώσων διπλωματών ή ανάκλησης των πρεσβευτών τους», από τη Μόσχα, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Πρόκειται για μια εκδήλωση προθέσεων», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Ευχαριστώ της Μέι στην Ε.Ε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την υποστήριξη την οποία της προσέφεραν οι ηγέτες των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την κυβέρνηση του ΗΒ ότι είναι πάρα πολύ πιθανό πως η Ρωσία ευθυνόταν για την απόπειρα φόνου η οποία διαπράχθηκε στους δρόμους του Σάλσμπερι και πως δεν υπάρχει άλλη πειστική εναλλακτική εξήγηση», είπε η Μέι στους δημοσιογράφους.

«Η απειλή που εγείρει η Ρωσία δεν σέβεται σύνορα κι αποτελεί μια απειλή για τις αξίες μας. Και είναι σωστό το ότι εδώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενωνόμαστε για να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ