ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ σκέφτεται να απελάσει δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ λόγω Σκριπάλ

Ο Τραμπ σκέφτεται να απελάσει δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ λόγω Σκριπάλ
REUTERS/Joshua Roberts

Στην απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ως απάντηση για την δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο δύο πηγές που είναι γνώστες του θέματος, ο Τραμπ συμφωνεί με τις συστάσεις των συμβούλων του και οι απελάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν πιθανότατα τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι τη δεδομένη στιγμή αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η τελική απόφαση του προέδρου.

Ο Τραμπ είναι έτοιμος να δράσει, αλλά θέλει να βεβαιωθεί ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα λάβουν παρόμοια μέτρα κατά της Ρωσίας, προτού προβεί σε ενέργειες, προσθέτουν οι πηγές.

Ο Τραμπ συζήτησε το θέμα την Παρασκευή με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Ρωσία John Huntsman, τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin, τον υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross, τον γενικό εισαγγελέα Jeff Sessions, τον γραμματέα Άμυνας James Mattis, τον διευθυντή της National Intelligence Dan Coats, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster και άλλους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαραστέκονται σταθερά στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζοντας την απαράδεκτη πράξη της Ρωσίας. Ο πρόεδρος εξετάζει πάντοτε εναλλακτικές λύσεις για να φέρει τη Ρωσία προ των ευθυνών της, ως απάντηση στις κακοήθεις δραστηριότητές της. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι περαιτέρω να ανακοινώσουμε», δήλωσε το Σάββατο στο Bloomberg ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Raj Shah.

Ο Λευκός Οίκος, πάντως, φαίνεται να είναι διχασμένος σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντηθούν οι προκλήσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνει ακόμα το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ