ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Απαγορεύτηκε στον πρώην πρόεδρο η έξοδος από τη χώρα

Περού: Απαγορεύτηκε στον πρώην πρόεδρο η έξοδος από τη χώρα

Δικαστής του Περού επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον κεντροδεξιό πρώην πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο οποίος παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα, αντιμέτωπος με τη σχεδόν βέβαιη παύση του και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη από το Κογκρέσο εξαιτίας των δοσοληψιών του με μια βραζιλιάνικη κατασκευαστική που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολυπλόκαμου σκανδάλου κι ερευνών για διαφθορά σε πολλά κράτη.

Η διαταγή που εξέδωσε ο δικαστής Χουάν Κάρλος Σάντσες απαγορεύει στον Κουτσίνσκι να βγει από την επικράτεια για 18 μήνες, καθώς διενεργείται έρευνα από εισαγγελείς για τις σχέσεις του με την Odebrecht, την εταιρεία που έχει παραδεχθεί πως επί σειρά ετών δωροδοκούσε αξιωματούχους σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Τα νομικά επιχειρήματα για να εμποδιστεί ο πολίτης Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι να βγει από τη χώρα είναι καλώς τεκμηριωμένα», αναφέρει η δικαστική διαταγή.

Ο συνήγορος του πρώην προέδρου Σέσαρ Νακασάκι διαβεβαίωσε ότι ο 79χρονος Κουτσίνσκι, άλλοτε κορυφαίο στέλεχος επενδυτικών τραπεζών της Γουόλ Στριτ, θα συμμορφωθεί προς τη διαταγή και θα συνεργαστεί στις έρευνες.

Αστυνομικοί υπό τη διεύθυνση δύο εισαγγελέων ερεύνησαν εξάλλου το Σάββατο δύο σπίτια που ανήκουν στον Κουτσίνσκι.

Ο πρώην πρόεδρος, που αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε παρανομία ή ανάρμοστη ενέργεια στις δοσοληψίες των εταιρειών του με την Οντεμπρέχτ, υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη. Δύο ημέρες αργότερα, ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος της χώρας Μαρτίν Βισκάρα ορκίστηκε πρόεδρος, υποσχόμενος να πολεμήσει τη διαφθορά «με κάθε κόστος».

Ο Κουτσίνσκι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που έπεσε εξαιτίας της υπόθεσης της Odebrecht, η οποία έχει ήδη οδηγήσει στη φυλάκιση βραζιλιάνων κοινοβουλευτικών, του πρώην αντιπροέδρου του Ισημερινού, αλλά και την προφυλάκιση ενός από τους προκατόχους του, του Ογιάντα Ουμάλα, και την έκδοση αιτήματος έκδοσης ενός ακόμη, του Αλεχάντρο Τολέδο.

Η Οντεμπρέχτ έχει παραδεχθεί ότι κατέβαλε περίπου πέντε εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες συμβούλων με τις οποίες συνδεόταν άμεσα ο Κουτσίνσκι όταν ήταν υπουργός αλλά και πρωθυπουργός, την περίοδο από το 2004 ως το 2013. Ο Κουτσίνσκι αρχικά έλεγε πως δεν είχε λάβει πληρωμές από την εταιρεία, πριν αναγκαστεί να παραδεχθεί πως αυτό ήταν ψέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ