ΚΟΣΜΟΣ

Σέλμαϊρ, Κούτσιακ και η επιχείρηση Themis της Frontex στις Επιτροπές του ΕΚ

Σέλμαϊρ, Κούτσιακ και η επιχείρηση Themis της Frontex στις Επιτροπές του ΕΚ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η επίμαχη τοποθέτηση του Μ. Σέλμαϊρ στη θέση του ΓΓ της Κομισιόν, η ελευθερία του Τύπου και ο θάνατος του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ, η σχέση μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η έκθεση των εργαζομένων σε καρκινογόνα χημικά, είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν αυτή την εβδομάδα (26 Μαρτίου-1η Απριλίου) τις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συνεχίζει να απασχολεί ο Σέλμαϊρ

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων Γκίντερ Ετιγνκερ θα ερωτηθεί σε δημόσια ακρόαση από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού για τον διορισμό ως Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Μάρτιν Σέλμαϊρ. Είναι μια διαδικασία που θα καταλήξει στην απόφαση που θα ψηφιστεί από την ολομέλεια του ΕΚ στις 19 Απριλίου.

Μετανάστευση και Ανθρώπινα δικαιώματα

Τη νέα Επιχείρηση Themis που δραστηριοποιείται στην Κ. Μεσόγειο, θα παρουσιάσουν ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι και ο αξιωματούχος για τα θεμελιώδη δικαιώματα Ινμακουλάντα Αρνάες Φερνάντες στην Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Η επιχείρηση Themis αντικατέστησε την επιχείρηση Triton και περιλαμβάνει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο και καλύπτει τις μεταναστευτικές ροές από την Αλγερία, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Αλβανία.

Τι βρήκαν οι ευρωβουλευτές για τη δολοφονία Κούτσιακ

Τα ευρήματα που συνέλεξε η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε τη Σλοβακία στις 8 και 9 Μαρτίου σε σχέση με την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ και της συντρόφου του, θα συζητηθούν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Ελέγχου του Προϋπολογισμού. Επί του θέματος οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν στην ολομέλεια του Στρασβούργου στις 16-19 Απριλίου.

Συναφή θέματα, η βία και οι πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους, η επιδείνωση των οικονομικών και εργασιακών όρων στα ΜΜΕ, τα fake news περιλαμβάνονται σε έκθεση προς ψήφιση από την Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων

Πρέπει να διασωθεί η πολιτική συνοχής


Η μελλοντική πολιτική συνοχής θα απασχολήσει την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης , με στόχο να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των διαφόρων περιοχών. Θα εξεταστεί πώς μπορεί να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός, να επιλεγούν νέες προτεραιότητες, η ενίσχυση της εδαφικής συνεργασίας και η απλούστευση των διαδικασιών.

Προστασία των εργαζομένων

Η υιοθέτηση ορίων για την έκθεση των εργαζομένων σε οκτώ νέους καρκινογόνους χημικούς παράγοντες θα είναι στο επίκεντρο της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Ταγιάνι στο Facebook

Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι θα έχει ζωντανή συζήτηση στο Facebook την Τρίτη για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας και 23ης Μαρτίου, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ