ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία απελαύνει 2 Ρώσους διπλωμάτες αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ

Η Αυστραλία απελαύνει 2 Ρώσους διπλωμάτες αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκομ Τέρνμπουλ AAP/Lukas Coch/via REUTERS

Δύο Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από την Αυστραλία, αναφορικά με την εμπλοκή της χώρας τους στην υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ.

«Μαζί με το ΗΒ και άλλους συμμάχους και εταίρους της, η Αυστραλία αναλαμβάνει δράση σε αντίδραση στην πρόσφατη επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι», ανέφερε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ σε δελτίου Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Δύο Ρώσοι διπλωμάτες που έχουν αναγνωριστεί ως (...) στελέχη των υπηρεσιών κατασκοπείας θα απελαθούν από την κυβέρνηση της Αυστραλίας διότι επιδόθηκαν σε ενέργειες οι οποίες δεν συμμορφώνονταν προς την ιδιότητά τους με βάση τις Συμβάσεις της Βιέννης», συμπλήρωσε ο Τέρνμπουλ.

Η ανακοίνωση της απέλασής τους έρχεται ώρες μετά την ανακοίνωση ίδιας απόφασης από τις ΗΠΑ και ακόμη 14 ευρωπαϊκές χώρες, που δείχνουν έτσι τη συμπαράστασή τους στο Λονδίνο, το οποίο έχει επιρρίψει την ευθύνη της επίθεσης με νευροτοξικό παράγοντα στον Ρώσο πρώην κατάσκοπο και την κόρη του στη Μόσχα.

Ρωσία: ΗΠΑ και Βρετανία κρύβονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία. Η Γαλλία θα απελάσει επίσης τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ