ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Cambridge Analytica: Ο Ζάκερμπεργκ θα καταθέσει στο Κογκρέσο

Σκάνδαλο Cambridge Analytica: Ο Ζάκερμπεργκ θα καταθέσει στο Κογκρέσο
REUTERS/Stephen Lam/File Photo

Ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δέχτηκε να καταθέσει στην Ειδική Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, που θα διεξαχθεί την 10η Απριλίου, με αντικείμενο την προστασία των δεδομένων των χρηστών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNNi.

Στον απόηχο του σκανδάλου με την Cambridge Analytica και την υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων από πάνω από 50 εκατομμύρια χρήστες του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου, ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, ο πρόεδρος της επιτροπής, κάλεσε τον CEO του Facebook να καταθέσει, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σχετικά με τις παρελθοντικές κα μελλοντικές πολιτικές του δικτύου για την προστασία και την παρακολούθηση των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών.

Πηγές του Facebook λένε στο CNN Money ότι ο 33χρονος Ζάκερμπεργκ έχει εξοικειωθεί με το γεγονός ότι θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου μέσα σε λίγες εβδομάδες και πως το Facebook σχεδιάζει αυτή τη στιγμή τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Οι ίδιες πηγές του CNNi θεωρούν πως η «προθυμία» αυτή του Ζάκερμπεργκ -εκτός των πιέσεων που δέχεται- να κάνει και με το γεγονός πως θέλει να ασκήσει πίεση στους CEO της Google και του Twitter να κάνουν το ίδιο. Ο πρόεδρος της επιτροπής, άλλωστε ,κάλεσε και τους τρεις διευθύνοντες συμβούλους να παρευρεθούν στην ακρόαση, ωστόσο οι δύο τελευταίοι δεν έχουν απαντήσει για την ώρα.

Νωρίτερα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αρνήθηκε να καταθέσει ο ίδιος ενώπιον της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξετάζει πώς τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του ιστότοπου περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας Cambridge Analytica, προκαλώντας την αντίδραση της Βρετανίας.

Ο CEO του Facebook θα στείλει στη θέση του τον επικεφαλής τεχνολογιών της εταιρείας, Μάικ Σρέπφερ ή τον επικεφαλής παραγωγής, Κρις Κοξ.

«Το Facebook αναγνωρίζει πλήρως το μέγεθος του ενδιαφέροντος που έχει το κοινό και το κοινοβούλιο σχετικά με τα ζητήματα αυτά και συμφωνεί με την άποψή σας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν στο υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε σε επιστολής της η επικεφαλής στη Βρετανία για τη δημόσια πολιτική του ιστότοπου. «Γι’ αυτό τον λόγο ο κύριος Ζάκερμπεργκ ζήτησε προσωπικά από έναν από τους διευθυντές του να παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής για να δώσει στοιχεία», πρόσθεσε.

«Δεδομένων των αποδείξεων που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα (...) προκαλεί έκπληξη το ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις» σχολίασε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αυτής επιτροπής, Ντέμιαν Κόλινς.

«Υπάρχουν ερωτήματα θεμελιώδους σημασίας και ανησυχίας για τους χρήστες του Facebook, καθώς και για τη δική μας έρευνα. Ασφαλώς θα τον προτρέψουμε να το ξανασκεφθεί, αν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εταιρείας του», πρόσθεσε ο ίδιος, δείχνοντας την έντονη ενόχλησή του για την εξέλιξη αυτή.

Ένα σκάνδαλο μεγατόνων

Σημειώνεται πως η Cambridge Analytica είναι μία βρετανική εταιρεία που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων.

Η εταιρεία συλλέγει τεράστιους όγκους δεδομένων από διάφορες πηγές – μεταξύ αυτών, δικές του δημοσκοπήσεις, social media και πλατφόρμες όπως το Facebook που, με τη συνδρομή της Συμπεριφορικής Επιστήμης, στήνει το ψυχολογικό προφίλ των χρηστών, προβλέποντας και επηρεάζοντας τις επιλογές τους.

Όπως κατήγγειλε o Κρις Γουάιλι, πρώην εργαζόμενος, η Cambridge Analytica συνέλεξε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους.

Εκμαίευε, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πληροφορίες σχετικά με τους φίλους, τα likes, την κατοικία, τις επιλογές και, στη συνέχεια, βάσει του «ψυχογραφήματος, τους «σφυροκοπούσε» με συγκεκριμένες πολιτικές διαφημίσεις.

Συμμετέχοντας στο φαινομενικά «αθώο» αυτό κουίζ, οι χρήστες δεν «πουλούσαν» εν αγνοία μόνο τα δικά τους δεδομένα αλλά κι εκείνα των διαδικτυακών φίλων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ