ΚΟΣΜΟΣ

Το Εκουαδόρ «έκοψε» την πρόσβαση του Τζούλιαν Ασάνζ στο ίντερνετ

Το Εκουαδόρ «έκοψε» την πρόσβαση του Τζούλιαν Ασάνζ στο ίντερνετ
REUTERS/Neil Hall

Η πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου διαμένει ο Τζούλιαν Ασάνζ, έκοψε την επικοινωνία του με τον έξω κόσμο, στερώντας του την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η απόφαση ελήφθη έτσι ώστε ο ιδρυτής των WikiLeaks να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, όπως ανακοίνωσε το Εκουαδόρ.

Προ ημερών ο Ασάνζ είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με την ενοχοποίηση της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Αγγλία.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Ασάνζ είχε κατακρίνει, μέσω twitter, την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας και ακόμη 20 χωρών να λάβουν μέτρα κατά της Μόσχας για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα.

Η απάντηση στο tweet του ήρθε από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος χαρακτήρισε τον ιδρυτή των Wikileaks «άθλιο μικρό σκουλήκι» και τόνισε πως πρέπει να παραδοθεί στις Αρχές.

Ο Ασάνζ είχε λάβει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ το 2012. Αρχικά διέμενε στο Λονδίνο ώστε να γλιτώσει από την έκδοση στη Σουηδία, όπου ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης, που ο ίδιος αρνιόταν κατηγορηματικά.

Παρότι οι κατηγορίες αυτές έχουν αποσυρθεί από τις σουηδικές Αρχές, ο ίδιος αρνείται να αποχωρήσει από την πρεσβεία φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για να καταθέσει για τη δραστηριότητα των WikiLeaks.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ