ΚΟΣΜΟΣ

«Πεδίο μάχης» η Λωρίδα της Γάζας με πολλούς νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

«Πεδίο μάχης» η Λωρίδα της Γάζας με πολλούς νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία, διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων 17.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για τη "μεγάλη πορεία της επιστροφής" σε πέντε σημεία κατά μήκος του τείχους με τη Γάζα. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικό ιστότοπος Ynet μετέδωσε ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, ενώ οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι στρατιώτες έκαναν χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεων και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών» των ταραχών και πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές «έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και εκσφενδόνισαν πέτρες» στον συνοριακό φράχτη και εναντίον στρατιωτών.

Φωτογραφίες από τη Γάζα δείχνουν επίσης μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη να εκτοξεύσουν δακρυγόνα στο πλήθος.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι άνθρωποι που πυροβολήθηκαν και άλλοι που παρουσίασαν δύσπνοια από την εισπνοή των δακρυγόνων.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού νωρίς το πρωί, πριν ακόμη ξεκινήσει η κινητοποίηση. Επτά ακόμη έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, σε διάφορους τομείς.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ τεταμένη αυτή την περίοδο, καθώς η διαδήλωση συνέπεσε με την έναρξη του Εβραϊκού Πάσχα και τις χριστιανικοί εορτασμοί της Μεγάλης Παρασκευής, με τις δυνάμεις του Ισραήλ να είναι προετοιμασμένες για οποιαδήποτε ένταση.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι με τις οικογένειες και τα παιδιά τους προχώρησαν σε διαμαρτυρία, σε αρκετά σημεία, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών, στήνοντας μάλιστα και σκηνές.

Ο στρατιωτικός αρχηγός του Ισραήλ δήλωσε ότι περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί σκοπευτές είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με βαριά πολεμικό οχήματα, φοβούμενοι πως μπορεί να γίνει μια μαζική προσπάθεια παραβίασης των συνόρων, όπου βρίσκεται το φράγμα του Ισραήλ.

Ισραήλ: Η Χαμάς ευθύνεται για τις ταραχές

Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, είχε καλέσει την περασμένη εβδομάδα τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν ειρηνικά, εν μέσω φημών ότι το Ισραήλ ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει βία για να απωθήσει τους διαδηλωτές.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με ένα μήνυμά του στο Twitter τους προειδοποίησε μάλιστα να μην πλησιάσουν τον συνοριακό φράχτη. «Όποιος πλησιάσει τον φράχτη διακινδυνεύει τη ζωή του» έγραψε στα αραβικά ο Λίμπερμαν.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ευθύνεται για τις βίαιες ταραχές και για ό,τι συμβαίνει υπό την αιγίδα της» ανέφερε ο στρατός.

2018 03 30T073104Z 1329678391 RC164079C2F0 RTRMADP 3 ISRAEL PALESTINIANS PROTESTS

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε με τη σειρά του ότι οι σημερινές μαζικές διαδηλώσεις είναι ένα «μήνυμα στον Τραμπ».

«Δεν υπάρχει καμία παραχώρηση για την Ιερουσαλήμ, καμία εναλλακτική για την Παλαιστίνη και καμία λύση πέρα από την επιστροφή», είπε στο πλήθος των συγκεντρωμένων.

Γιατί διαμαρτύρονται οι Παλαιστίνιοι;

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν κατασκηνώσει σε πέντε περιοχές, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, από το Beit Hanoun έως και βόρεια της πόλης Rafah, που είναι κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν για «τη μεγάλη πορεία της επιστροφής», ενός κινήματος διαμαρτυρίας που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες για να απαιτήσει το «δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλει τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.

«Η μεγάλη πορεία της επιστροφής» ξεκίνησε με την ευκαιρία της «Ημέρας της γης» στη μνήμη των έξι Αράβων Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στις 30 Μαρτίου 1976 στη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάσχεση εδαφών από το Ισραήλ.

Οι Άραβες Ισραηλινοί είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στην περιοχή μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ