ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Απαιτείται ενότητα και επαγρύπνηση στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό

Αναστασιάδης: Απαιτείται ενότητα και επαγρύπνηση στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του τόνισε πως απαιτείται ενότητα, προσήλωση στους στόχους, επαγρύπνηση και προσοχή στην διαπραγμάτευση στο Κυπριακόγια απαλλαγή από την κατοχή και για ένα κράτος βιώσιμο και λειτουργικό, που να επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία με τους Τουρκοκυπρίους.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, ενώ καθορίστηκε κοινωνικό δείπνο του ιδίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη navtex, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «βεβαιότατα και θα λαμβάνονταν υπόψη οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, εάν επρόκειτο περί συναντήσεως με ουσιαστικό περιεχόμενο». Πρόκειται, τόνισε, για μια απλή, χωρίς ατζέντα, συνάντηση, η οποία «επιβάλλεται για να διερευνήσουμε και να προβληματιστούμε πώς προχωρούμε πάρα πέρα». Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εκείνο που χρειάζεται η Κύπρος είναι ειρήνη και σταθερότητα, οι οποίες, επεσήμανε, «επιτυγχάνονται μέσα από τον διάλογο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, λέγοντας «δεν απαντώ σε όσα εκστομεί ο κ. Ακκιντζί».

Ο Μουσταφά Ακκιντζί, σε συνέντευξη στο «Αλ Τζαζίρα», μεταξύ άλλων επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τον είχε διαβεβαιώσει προ τριετίας ότι δεν θα συνεχίζονταν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για χάρη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Οι δηλώσεις του Κυπρίου προέδρου έγιναν μετά το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στα «Φυλακισμένα Μνήματα», με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα από την Αγγλική αποικιοκρατία, του 1955-59.

Αναφερόμενος στους αγωνιστές του 1955-59 ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παρέδωσαν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Δυστυχώς, πρόσθεσε, «λάθη, ο διχασμός και η τουρκική βουλιμία έφεραν όσα βιώνουμε σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ