ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανοί δικαστές ζητούν την έκδοση του Πουτζντεμόντ στην Ισπανία

Γερμανοί δικαστές ζητούν την έκδοση του Πουτζντεμόντ στην Ισπανία
EPA/SALVATORE DI NOLFI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γερμανοί δικαστές κατέθεσαν σε περιφερικό δικαστήριο της Γερμανίας αίτημα για την έκδοση του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόντ, στην Ισπανία, όπου είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες στασιασμού σχετιζόμενες με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας.  

Ο Πουτζντεμόντ συνελήφθη προ ημερών στο πλαίσιο του διεθνούς εντάλματος σύλληψής του που είχε εκδοθεί από τις ισπανικές Αρχές και κρατείται σε κέντρο φύλαξης στην πόλη Neumuenster στα βόρεια της Γερμανίας.

Οι διωκτικές Αρχές ανέφεραν πως το αίτημα της Ισπανίας για έκδοσή του έχει βάση καθώς στις κατηγορίες περί επανάστασης που του επιρρίπτονται συμπεριλαμβάνεται και διεξαγωγή του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος.

Οι ίδιοι δικαστές ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της πόλης Schleswig-Holstein, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση για έκδοσή του ή μη, να κρατήσουν τον Πουτζντεμόντ στη φυλακή μέχρι να ληφθεί η απόφαση, καθώς, όπως τόνισαν, υπάρχει κίνδυνος να αποδράσει.

Ο Πουτζντεμόντ έφυγε από την Ισπανία προ πέντε μηνών όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, καθαίρεσαι την κυβέρνησή του και βρήκε καταφύγιο στο Βέλγιο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 25 έτη.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας επιμένει πως η υπόθεση έκδοσης του είναι αποκλειστικό θέμα των δικαστικών Αρχών, παρότι ο δικηγόρος του Πουτζντεμόντ τόνισε πως θα ζητήσει και την επέμβαση της (κυβέρνησης) για την απελευθέρωσή του πρώην κραταίου Καταλανού ηγέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ