ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για σχέσεις Τραμπ - Ρωσίας: Καταδικάστηκε ένας Ολλανδός δικηγόρος

Έρευνα για σχέσεις Τραμπ - Ρωσίας: Καταδικάστηκε ένας Ολλανδός δικηγόρος

Σε 30 μέρες φυλάκιση και πρόστιμο 20.000 δολαρίων καταδικάστηκε ένας Ολλανδός δικηγόρος, ο οποίος είπε ψέματα στο FBI κατά τη διάρκεια των ερευνών για τις σχέσεις της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους.

H τιμωρία που επιβλήθηκε Alex Van der Zwaan μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για τις επόμενες ποινές με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι κατηγορούμενοι που φέρονται να μην αποκάλυψαν την αλήθεια για τις επαφές τους εκείνη την περίοδο. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ένας πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου και ένας σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της καμπάνιας Τραμπ.

Ο Alex Van der Zwaan βρισκόταν αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μηδέν έως έξι μηνών και οι δικηγόροι του τον προέτρεψαν να πληρώσει το πρόστιμο και να φύγει από τις ΗΠΑ. Η δικαστής Amy Berman Jackson, όμως, επέμεινε ότι η φυλάκιση είναι απαραίτητη.

Η υπόθεση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ολλανδός δικηγόρος δεν σχετίζεται άμεσα με την έρευνα για εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Αλλά έφερε στο προσκήνιο περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις συνεργατών του Τραμπ, μεταξύ των οποίων και ο στενός συνεργάτης του Πολ Μάναφορτ, Ρικ Γκέιτς, και τη Ρωσία. Οι εν λόγω κατηγορίες αναδεικνύουν επίσης, τη συνάφεια των «κόσμων» του διεθνούς δικαίου, της πολιτικής και αξιωματούχους του κόσμου της εξωτερικής πολιτικής.

Τον Φεβρουάριο ο Alex Van der Zwaan ομολόγησε ότι είπε ψέματα στους πράκτορες του FBI για τις επαφές του με τον Ρικ Γκέιτς. Παρότι οι εισαγγελείς δεν εξέφρασαν άποψη για το εάν θα πρέπει να φυλακιστεί ή όχι, υπογράμμισαν με νόημα ότι είχε πει αρκετές φορές ψέματα στις Αρχές.

Οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι έχει ήδη «υποφέρει αρκετά» και πως η ζωή του «καταστράφηκε λόγω της κάκιστης απόφασής του να πει ψέματα στις ομοσπονδιακές αρχές». Την ίδια ώρα, ζήτησαν από τη δικαστή να επιτρέψει στον πελάτη τους να επιστρέψει το συντομότερο στο Λονδίνο, όπου κατοικεί με τη σύζυγό του που είναι μάλιστα έγκυος στο πρώτο τους παιδί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ