ΚΟΣΜΟΣ

Αποτυπώματα που βρέθηκαν στη Σκωτία αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για τη ζωή των δεινοσαύρων

Αποτυπώματα που βρέθηκαν στη Σκωτία αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για τη ζωή των δεινοσαύρων
Journal of Geology

Σπάνια προϊστορικά αποτυπώματα δεινοσαύρων που ανακαλύφθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στην Ιουράσια περίοδο, εποχή γνωστή και ως «Αιώνας των Ερπετών», σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scottish Journal of Geology, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι βρήκαν 50 νέα αποτυπώματα δεινοσαύρων που χρονικά φέρεται ότι είναι 70 εκατομμύρια ετών, στη Νήσο Σκάι, βορειοδυτικά της Σκωτίας.

Τα αποτυπώματα, που βρέθηκαν σε μια λιμνοθάλασσα, πιστεύεται ότι έχουν γίνει από δυο δεινόσαυρους και η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει τους ερευνητές να έχουν σχηματίσουν μία πιο καθαρή εικόνα για το πώς ζούσαν τα τεράστια προϊστορικά την περίοδο εκείνη.

Ο Στιβ Μπρουσάτ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης εξηγεί στο CNNi πως τα αποτυπώματα ανακαλύφθηκαν από έναν φοιτητή το 2016, που είχε κάνει ένα ταξίδι στο Σκάι.

180403090033 003 dinosaur footprints found in scotland exlarge 169

«Συνήθως πηγαίνουμε τακτικά εκεί αναζητώντας απολιθώματα δεινοσαύρων, και όταν μια ημέρα είχε παλίρροια, βγήκαν στην επιφάνεια και τα παρατηρήσαμε», είπε.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα drone για να τραβήξει φωτογραφίες και να χαρτογραφήσει την περιοχή. Συνολικά, εντοπίστηκαν 50 αποτυπώματα που μοιάζουν με δύο σειρές γραμμών, ανέφερε η έκθεση.

Το ένα αποτύπωμα, σύμφωνα με τον ερευνητή είναι τόσο μεγάλο όσο ένα λάστιχο αυτοκινήτου και θεωρέιται πως ανήκει σε σαυρόποδα. Τα σαυρόποδα είναι μία ομάδα σαυρίσχιων φυτοφάγων δεινοσαύρων και ήταν οι γίγαντες των δεινοσαύρων, τα μεγαλύτερα πλάσματα που περπάτησαν ποτέ στη Γη.

180403085510 002 dinosaur footprints found in scotland exlarge 169

Ο Μπρουσάτ δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες στην περιοχή ώστε να κατανοήσουν την συμπεριφορά των δεινοσαύρων την περίοδο εκείνη. «Κάθε νέο απολίθωμα είναι μια ένδειξη ύπαρξης της ιστορίας. Πρέπει να βρούμε περισσότερα», σημείωσε.

Με πληροφορίες από: Dinosaur tracks found in Scotland shed light on mid-Jurassic period
By Zahid Mahmood, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ