ΚΟΣΜΟΣ

H Τουρκία θα λάβει τους πρώτους ρωσικούς S-400 το 2019, παρά τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ

H Τουρκία θα λάβει τους πρώτους ρωσικούς S-400 το 2019, παρά τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ
RIA Novosti via REUTERS/φωτογραφία αρχείου

Παρά τις συνεχείς και αυστηρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία ανακοίνωσε πως οι πρώτες συστοιχίες του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 θα παραδοθούν στη χώρα ενός των επόμενων 16 μηνών.

«Ο χρόνος παράδοσης επισπεύστηκε για τον Ιούλιο του 2019», ανακοίνωσε, στην εφημερίδα Hurriyet, ο επικεφαλής της γραμματείας εξοπλιστικών προμηθειών της Άγκυρας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία και έχει ήδη συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα όριζε πως το αντιπυραυλικό σύστημα θα άρχιζε να παραδίδεται στην Τουρκία το 2020, όμως τούρκοι αξιωματούχοι είχαν εμφανιστεί αισιόδοξοι πως η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκφράσει αρκετές φορές τη διαφωνία του για την χρήση ρωσικών οπλικών συστημάτων από ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως μπορεί να προκληθούν προβλήματα στο αμυντικό σύστημα της Συμμαχίας.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που υπογραμμίζουν οι ΗΠΑ είναι η έλλειψη τεχνικής συμβατότητας των ρωσικών όπλων με αυτά του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απηύθυνε νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα όσον αφορά την υπόθεση. Σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε την πάγια τοποθέτηση των ΗΠΑ που δεν θέλει μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω ρωσικού οπλικού συστήματος.

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο».

Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις φαίνεται να μην ανησυχούν τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πούτιν την Τρίτη τόνισε: «Έχουμε συμφωνία για τους S-400, έχουμε κλείσει αυτό το κεφάλαιο, αυτή η δουλειά έχει κλείσει».

«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», τόνισε ο Πούτιν σε μια συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα στην Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ