ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Κράτηση των μεταναστών έως και 18 μήνες

Τουσκ: Κράτηση των μεταναστών έως και 18 μήνες
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τούσκ REUTERS/Eric Vidal

Οι παράτυποι μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρώπη θα πρέπει να κρατούνται για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να καταγραφούν οι ταυτότητες τους, έως και 18 μήνες όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ανακόψει την εισροή προσφύγων και μεταναστών και δεν πρέπει να υποτιμάται η απειλή ασφάλειας εξαιτίας αυτού.

Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την διαφωνία του με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο προσφυγικό πρόβλημα αποδεχόμενη εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες σε γερμανικό έδαφος. Ωστόσο, ο Τουσκ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της Ευρώπης αποτελεί η προστασία των εσωτερικών συνόρων της, δηλαδή η διαφύλαξη της ζώνης Σένγκεν.

Μιλώντας δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι, ο Τουσκ είπε ότι οι έλεγχοι των συνόρων πρέπει να ενταθούν και να εφαρμοστεί πλήρης καταγραφή των στοιχείων των ανθρώπων που καταφθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Τουσκ είπε:

Oι μετανάστες πρέπει να κρατούνται μέχρι η ταυτοποίηση των στοιχείων τους ολοκληρωθεί

Η Ιταλία και η Ελλάδα, οι κύριες χώρες υποδοχής προσφύγων, έχουν φανεί απρόθυμες σχετικά με την κράτηση προσφύγων και τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι η κράτηση ανθρώπων που ζητούν άσυλο θα πρέπει να αποτελεί την ύστατη λύση.

"Είναι πολύ εύκολο να μπει κάποιος στην Ευρώπη," είπε ο Τουσκ. "Συχνά λέγεται ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στους Σύρους πρόσφυγες. Όμως αυτοί αποτελούν το 30% της ροής. Το 70% είναι οικονομικοί μετανάστες. Γι'αυτό το λόγο χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικούς ελέγχους."

Ερωτηθείς σχετικά με την προτροπή Μέρκελ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν περισσότερα για αυτούς που αιτούνται άσυλο, ο Τουσκ είπε ότι θα μπορούσε να πείσει τους πολιτικούς αντιπάλους της ώστε να βοηθήσουν την Γερμανία και την Ευρώπη στην προστασία των συνόρων. Επίσης ο Τουσκ είπε ότι το να αντιλαμβανόμαστε το προσφυγικό πρόβλημα ως κάτι μεγάλο και δύσκολο, δυσχεραίνει την διαχείριση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ