ΚΟΣΜΟΣ

Στις 11 Απριλίου καταθέτει στο Κογκρέσο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Στις 11 Απριλίου καταθέτει στο Κογκρέσο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ
REUTERS/Stephen Lam/File Photo

Ενώπιον της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να καταθέσει στις 11 Απριλίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που θα καταθέσει σχετικά με το σκάνδαλο της εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων χρηστών από την εταιρεία Cambridge Analytica.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ζάκερμπεργκ θα απαντήσει στα ερωτήματα των μελών της επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας της αμερικανικής Βουλής στις 10:00πμ τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος). Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της επιτροπής Γκρεγκ Γουόλντεν αλλά και τον δημοκρατικό Φρανκ Παλόουν, επίσης μέλος της επιτροπής.

Αμφότεροι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κατάθεση του Ζάκερμπεργκ «θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να καταλάβουν καλύτερα τι γίνονται τα προσωπικά δεδομένα τους στο Ίντερνετ».

«Εκτιμάμε το γεγονός ότι ο Ζάκερμπεργκ δέχεται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής και βιαζόμαστε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας στις 11 Απριλίου», δήλωσαν οι κοινοβουλευτικοί.

Δεν θα είναι η μοναδική ανάκριση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ από το Κογκρέσο, όπου η υπόθεση της Cambridge Analytica έχει προκαλέσει σκάνδαλο. Η εταιρεία, τις υπηρεσίες της οποίας είχε μισθώσει το 2016 η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.

Ο νεαρός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook έχει επίσης κληθεί να δώσει εξηγήσεις στις 10 Απριλίου στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας, δίπλα στους επικεφαλής της Google Σαντάρ Πιτσάι και του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ.

Η συμμετοχή του δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως σύμφωνα με δήλωση της δημοκρατικής γερουσιαστή της Καλιφόρνιας Νταϊάν Φάινσταϊν στην εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει κατ' αρχήν δεχθεί να καταθέσει και στη Γερουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ