ΚΟΣΜΟΣ

Τι σκότωσε 2.400 πρόβατα εν πλω προς τη Μέση Ανατολή: Έρευνα από τις αρχές της Αυστραλίας

Τι σκότωσε 2.400 πρόβατα εν πλω προς τη Μέση Ανατολή: Έρευνα από τις αρχές της Αυστραλίας
EPA/Santi Donaire

Κατεπείγουσα έρευνα για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τον θάνατο περίπου 2.400 προβάτων μέσα στο πλοίο με το οποίο μεταφέρονταν στη Μέση Ανατολή, διέταξε ο υπουργός Γεωργίας της Αυστραλίας, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί η «εικόνα» και η φήμη των κτηνοτρόφων της χώρας διεθνώς.

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο, το οποίο «μαρτυρά» τις συνθήκες που επικρατούσαν στο πλοίο στο οποίο είχαν φορτωθεί τα ζώα τον περασμένο Αύγουστο, στάθηκε η αφορμή για να δοθεί εντολή να διερευνηθεί ενδελεχώς το περιστατικό, με τον αρμόδιο υπουργό να μιλά για «άθλιες συνθήκες» και να δηλώνει σοκαρισμένος από την εικόνα των νεκρών ζώων, πολλά από τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση σήψης.

«Οι εικόνες που είδα είναι σοκαριστικές», είπε ο Ντέιβιντ Λίτλπραουντ, σημειώνοντας πως πάνω σε αυτό το πλοίο βρισκόταν ο μόχθος των αυστραλών αγροτών».

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Φρίμαντλ την 1η Αυγούστου του περασμένου έτους, μεταφέροντας 63.804 πρόβατα στο Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όμως πάνω από 2.400 από αυτά, δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, καθώς πέθαναν εξαιτίας της ασφυκτικής ζέστης που επικρατούσε στα αμπάρια του πλοίου.

Ο μαζικός θάνατος ζώων, αύξησε τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 3,76%, γεγονός που κινητοποίησε άμεσα την ομοσπονδιακή υπηρεσία περιβάλλοντος της Αυστραλίας η οποία διερεύνησε το περιστατικό. Έστειλε μάλιστα τα συμπεράσματά της στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας της ζέστης και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού, πολύ πριν φτάσει στα χέρια του το βίντεο-ντοκουμέντο, το οποίο παραδέχθηκε πως τον ενόχλησε και τον σόκαρε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ