ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Έδιωξαν από αγώνα σούμο γυναίκες που προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή ενός άνδρα

Ιαπωνία: Έδιωξαν από αγώνα σούμο γυναίκες που προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή ενός άνδρα
Kyodo/via REUTERS

Η Ιαπωνία είναι ένα σύγχρονο κράτος, με ιλιγγιώδη τεχνολογική εξέλιξη. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ωστόσο, μοιάζει να χάνει το παιχνίδι σε θέματα ισότητας των δύο φύλων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ένα συμβάν όπου απομακρύνθηκαν άρον άρον οι «ακάθαρτες» γυναίκες που επεχείρησαν να σώσουν τη ζωή ενός άνδρα σε αγώνα Σούμο, εξόργισε την ιαπωνική κοινή γνώμη, υπενθυμίζοντας πως οι ρίζες της προκατάληψης παραμένουν βαθιές.

«Μου έκλεψαν τη ζωή»: Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε στείρωση παρά τη θέλησή τους, νικούν το στίγμα

Για τους Ιάπωνες το Σούμο είναι ιερό. Κι χώρος όπου ασκείται η αρχαία αυτή πολεμική τέχνη, ακόμη ιερότερος - κι από την ίδια τη ζωή, για κάποιους.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσίευση ενός βίντεο, όπου εμφανίζεται ο 67χρονος δήμαρχος του Μαϊζούρου (μια πόλη βορειοδυτικά του Κιότο) να κείτεται χωρίς τις αισθήσεις του στο «ντόχιο» (το κυκλικό σημείο όπου αγωνίζονται οι παλαιστές).

Ενώ κόσμος έχει περικυκλώσει τον Ριόζο Τατάμι, ξαφνικά μία γυναίκα εμφανίζεται στο ντόχιο, λέγοντας πως είναι γιατρός και ζητώντας να ανοίξουν χώρο για να περάσει. Ενώ δίνει τις πρώτες βοήθειες με μαλάξεις και αναπνοές στον 67χρονο, κι άλλες γυναίκες έφτασαν στο σημείο για να βοηθήσουν. Κι όλες προσπαθούν να σώσουν μία ζωή, από τα μεγάφωνα ακούγεται διαιτητής της Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Σούμο να φωνάζει επανειλημμένως «οι γυναίκες παρακαλούνται να απομακρυνθούν από το ρινγκ». Τελικά, (άνδρες) πυροσβέστες έφτασαν και μπήκαν στο ντόχιο.

Όπως ορίζει η σιντοϊστική παράδοση του αποκλειστικά ανδρικού αθλήματος, το ντόχιο είναι ιερή περιοχή και απαγορεύεται η είσοδος στις «μιαρές» γυναίκες.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Σούμο, Νομπουγιόσι Χακάκου απολογήθηκε για το συμβάν, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. «Ο διαιτητής έκανε την ανακοίνωση αναστατωμένος αλλά ήταν μία ατυχής στιγμή καθώς η περίσταση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία», τόνισε.

Ο δήμαρχος υπέστη ενδοκρανιακή (υπαραχνοειδή) αιμορραγία – που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ή και θάνατο – και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την ανάσχεση της αιμορραγίας.

«Πώς γεννηθήκατε όλοι εσείς; Όχι από μία γυναίκα που αποκαλείται μητέρα;» έγραψε ένας χρήστης στο Twitter ενώ άλλος σχολίασε πως μόνο οι γυναίκες αντέδρασαν σωστά σ’αυτήν την περίπτωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων στην Asahi Shimbun, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ιαπωνίας, οι αξιωματούχοι έριξαν μεγάλη ποσότητα αλατιού στο ντόχιο μετά το συμβάν. Από την ομοσπονδία αρνήθηκαν πως αυτό έγινε λόγω παρουσίας γυναικών, υπενθυμίζοντας πως το αλάτι ούτως ή άλλως χρησιμοποιείται για τον εξαγνισμό του ντόχιο, όπως ορίζει η τελετουργία του Σιντοϊσμού.

Πολλοί φιλοδοξούν πως το περιστατικό αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης για αλλαγή. «Από τη μία, η Ιαπωνία θέλει να ευθυγραμμιστεί με τα παγκόσμια στάνταρντ, από την άλλη υπάρχουν αυτές οι παρωχημένες ιδέες και το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων», λέει η Τσέλσι Σίντερ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Γκακουίν του Τόκιο, επικαλούμενη παραδείγματα κραυγαλέας ανισότητας, από τον αποκλεισμό των γυναικών στη διαδοχή του αυτοκρατορικού θρόνου μέχρι την "αδυναμία" τους να φτιάχνουν σούσι: « Τα πράγματα αλλάζουν για τις γυναίκες στην Ιαπωνία αλλά κάποιες φορές μοιάζει να κάνουν ένα βήμα μπροστά κι ένα πίσω».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Άμπε προωθεί την πολιτική της «γυναικονομίας» (womenomics), ενθαρρύνοντας μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην ιαπωνική οικονομία
«Οι παραδόσεις γεννιούνται από ανθρώπους για να υπηρετούν ανθρώπους. Οπότε αυτό είναι κάποιου είδους αναγνώριση για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις παραδόσεις να εκσυγχρονιστούν», καταλήγει η Σίντερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ