Σλοβακία: Παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Σλοβακία διαδήλωσαν την Πέμπτη, απαιτώντας την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας.
Η χθεσινή ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα αφότου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, τον περασμένο μήνα, με αφορμή τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρτίνα Κουσνίροβα.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dennik N περίπου 45.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μπρατισλάβα. Η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της εκτίμηση για τον αριθμό των συμμετεχόντων.
Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Πέτερ Πελεγκρίνι, τον σχηματισμό νέας, η οποία ορκίστηκε στις 22 Μαρτίου.
Οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του αρχηγού της αστυνομίας Τίμπορ Γκάσπαρ και την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μην μπορεί να ορίσει τον διάδοχό του ο υπουργός Εσωτερικών, για να διασφαλιστεί η αμερόληπτη έρευνα για τη δολοφονία του Κούτσιακ.
Ο δημοσιογράφος ερευνούσε υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες που σχετίζονταν με το κυβερνών κόμμα Smer. Τόσο ο Κούτσιακ όσο και άλλα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί σε συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ο ιδιοκτήτης της οποίας συνδέεται με τον Γκάσπαρ. Ο αρχηγός της αστυνομίας αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δήμοι Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά - Σε εξέλιξη σύσκεψη
13:31
Συνελήφθησαν 29 οδηγοί την τελευταία εβδομάδα στην Αττική - Οι 11 είχαν καταναλώσει αλκοόλ
13:28
Χαλκιδική: Ζήτησαν από ηλικιωμένο 85.000 για «χειρουργείο» της κόρης του - Δύο συλλήψεις
13:13
Αίγυπτος: Στο φως χαμένη βυζαντινή πόλη και αρχαίοι τάφοι με «χρυσές γλώσσες»
13:08