ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα: Στους 22 οι νεκροί - Δεκάδες οι τραυματίες

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα: Στους 22 οι νεκροί - Δεκάδες οι τραυματίες
REUTERS

Δεν έχουν τέλος οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας καθώς ακόμη δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή από τις σφαίρες των Ισραηλινών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις ταραχές των τελευταίων ημερών σε 22. 

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 150 ακόμη άτομα έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των βίαιων επεισοδίων που αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Μήνυμα ΟΗΕ στο Ισραήλ

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) έκανε έκκληση στο Ισραήλ να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του δεν κάνουν χρήση υπερβολικής βίας εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών στη μεθόριο της Γάζας με το Ισραήλ.

Η εκπρόσωπος Ελίζαμπεθ Θροσέλ είπε σε τακτική ενημέρωση του Τύπου ότι η χρήση όπλων θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση και ότι η αδικαιολόγητη χρήση τους πιθανόν να συνιστά δολοφονία αμάχων από πρόθεση, κάτι που αποτελεί παραβίαση της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης.

Οι ΗΠΑ «συμβουλεύουν» τους Παλαιστίνιους να μην πλησιάζουν τα σύνορα με το Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τους Παλαιστίνιους το βράδυ της Μ. Πέμπτης, να μην πλησιάσουν τον φράκτη στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η προεδρία των ΗΠΑ «προτρέπει εντόνως τους ηγέτες των διαδηλώσεων να πουν καθαρά και δυνατά ότι οι διαδηλωτές πρέπει να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό τρόπο» και ότι «δεν πρέπει επ' ουδενί να πλησιάσουν τον φράκτη στα σύνορα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε περίπτωση καταφυγής στη βία.

Ο ισραηλινός στρατός έχει διαμηνύσει ότι η διαταγή στους άνδρες του να ανοίξουν πυρ εναντίον όποιου πλησιάσει το τείχος στα σύνορα συνεχίζει να τελεί σε ισχύ.

Γιατί διαμαρτύρονται οι Παλαιστίνιοι;

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν κατασκηνώσει αυτές τις μέρες σε πέντε περιοχές, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, από το Beit Hanoun έως και βόρεια της πόλης Rafah, που είναι κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν για «τη μεγάλη πορεία της επιστροφής», ενός κινήματος διαμαρτυρίας που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες για να απαιτήσει το «δικαίωμαεπιστροφής» των Παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλει τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.

«Η μεγάλη πορεία της επιστροφής» ξεκίνησε με την ευκαιρία της «Ημέρας της γης» στη μνήμη των έξι Αράβων Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στις 30 Μαρτίου 1976 στη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάσχεση εδαφών από το Ισραήλ.

Οι Άραβες Ισραηλινοί είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στην περιοχή μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ