ΚΟΣΜΟΣ

Η Μισέλ Ομπάμα εξηγεί γιατί δεν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος

Η Μισέλ Ομπάμα εξηγεί γιατί δεν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος
REUTERS/Mark Kauzlarich

«Πρέπει να τη θέλεις τη δουλειά». Με τη φράση αυτή, η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα εξήγησε για ποιους λόγους δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, παρά την έντονη φημολογία που διακινείται εδώ και μήνες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τη γυναικεία ηγεσία στη Βοστώνη, η κ. Ομπάμα παρομοίασε την κυβέρνηση του συζύγου της με έναν «καλό γονιό». «Ήταν σαν να υπάρχει στο σπίτι ένας καλός γονιός» είπε η κ. Ομπάμα, και συμπλήρωσε: «Ο υπεύθυνος γονέας που σου λέει να φας τα καρότα σου και να πας για ύπνο την ώρα που πρέπει. Τώρα έχουμε τον άλλο γονιό. Νομίζαμε ότι θα διασκεδάζαμε. Ίσως τώρα να νομίζουμε ότι διασκεδάζουμε γιατί τρώμε όσα γλυκά θέλουμε, μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά και μπορούμε να παραβιάζουμε τους κανόνες».

Αναφερόμενη στην Χίλαρι Κλίντον, η κ. Ομπάμα είπε: «Δεν ήταν τέλεια αλλά ήταν πολύ τελειότερη των αντιπάλων της». Την ίδια ώρα, είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να στεναχωριέται που η ίδια αλλά και η Όπρα Γουίνφρι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα.

«Θα έπρεπε να στεναχωριούνται που η Χίλαρι Κλίντον, πιθανώς η καταλληλότερη υποψήφια που κατέβηκε ποτέ στις εκλογές, έχασε. Έχασε» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Ο λόγος που εγώ δεν θέλω να θέσω υποψηφιότητα -δεν μπορώ να μιλήσω για την Όπρα- είναι γιατί πιστεύω ότι πάνω από όλα, πρέπει να την θέλεις αυτή τη δουλειά. Δεν μπορείς να πεις απλά: “Είσαι γυναίκα, διεκδίκησε την προεδρία”. Δεν πρέπει να αναζητούμε με αυτόν τον τρόπο γυναίκες. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα βρούμε γυναίκες που συμπαθούμε και στη συνέχεια θα τους πούμε να θέσουν υποψηφιότητα γιατί υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που μπορούν και έχουν πάθος για την πολιτική».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι η ίδια δεν παθιάστηκε ποτέ με την πολιτική. «Απλά έτυχε να είμαι παντρεμένη με κάποιον που έχει πάθος για την πολιτική, και με τράβηξε και εμένα -που διαμαρτυρόμουν και “κλωτσούσα”- στην αρένα» είπε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ