ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το Ισραήλ «δείχνει» η Ρωσία για την επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο

Συρία: Το Ισραήλ «δείχνει» η Ρωσία για την επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο
IDF/Handout via Reuters TV

Δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν την επίθεση εναντίον του συριακού στρατιωτικού αεροδρομίου Τ-4 στη Χομς από το έδαφος του Λιβάνου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, τα συστήματα της συριακής αεράμυνας κατέρριψαν πέντε από τους οκτώ πυραύλους, όμως οι άλλοι τρεις έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

 

«Στις 9 Απριλίου από τις 03:25 (ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) ως τις 03:53 δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν οκτώ κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον της αεροπορικής βάσης Τ-4 από το έδαφος του Λιβάνου χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο. Οι μονάδες αεράμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατέρριψαν πέντε κατευθυνόμενους πυραύλους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας. Παράλληλα διευκρίνισε ότι κανείς από τους Ρώσους συμβούλους που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση δεν έχει τραυματιστεί.

Πάντως ο ισραηλινός στρατός, που τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει πολλές επιδρομές στη Συρία εναντίον βάσεων του συριακού στρατού, αρνήθηκε σήμερα να κάνει «οποιοδήποτε σχόλιο». Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας με έδρα στην περιοχή δήλωσε στο Reuters ότι δεν αποκλείει να ευθύνεται το Ισραήλ για την επίθεση.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλά πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων βάσεων του συριακού στρατού, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2011: κυρίως οχηματοπομπές που μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν οι σιίτες μαχητές της.

14 νεκροί

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 μαχητές, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η βάση αυτή είναι χτισμένη σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της ερήμου, όπου βρίσκονται τα βασικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Συρίας. Ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους μέχρι πέρυσι οπότε το ανακατέλαβε ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του με την ισχυρή στήριξη της Ρωσίας.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο αεροδρόμιο αυτό, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Χομς και στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Κατά την ίδια πηγή, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν οκτώ πυραύλους, όμως άλλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

«Ρωσικές, ιρανικές δυνάμεις και μέλη του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ» είναι ανεπτυγμένες στη βάση Τ-4, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. «Τουλάχιστον 14 μαχητές σκοτώθηκαν από την επίθεση στο αεροδρόμιο Τ-4, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί», πρόσθεσε.

«Επίθεση σημειώθηκε στην αεροπορική βάση Τ-4 με πολλά πλήγματα και το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για αμερικανική επίθεση», μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Διαψεύδουν την εμπλοκή τους ΗΠΑ και Γαλλία

Οι ΗΠΑ αμέσως ανακοίνωσαν ότι δεν ευθύνονται για την επίθεση τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή» οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «δεν διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα στη Συρία».

Εξάλλου και ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν βομβάρδισε τη βάση Τ-4, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Λίγη ώρα νωρίτερα, αρχικά το Μέγαρο των Ηλυσίων και κατόπιν ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησαν ανακοινώσεις στις οποίες γίνεται λόγος περί μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν σθεναρά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα». Η προεδρία της Γαλλίας στην ανακοίνωσή της δεν επέρριψε ρητά την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση.

Αμερικανός και Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξει «ισχυρή και κοινή αντίδραση» στην «επίθεση με χημικά όπλα» η οποία στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων σε μια πόλη υπό τον έλεγχο ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

Οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν πληροφορίες και αναλύσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών όπλων» και «αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες (των δύο χωρών) τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει «τη Δευτέρα 9η Απριλίου στη Νέα Υόρκη» για να συζητήσει σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Το Παρίσι έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί «κόκκινη γραμμή» την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ο πρόεδρος Μακρόν έχει διαμηνύσει πως σε τέτοια περίπτωση, «θα χτυπήσουμε».

Την Κυριακή, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διεμήνυσε ότι η Δαμασκός θα «πληρώσει μεγάλο τίμημα» μετά τις καταγγελίες οργανώσεων αρωγής περί των θανάτων δεκάδων πολιτών, ανάμεσά τους πολλών παιδιών και γυναικών, από δηλητηριώδη αέρια στη Ντούμα.

Στην ανάρτησή του στο Twitter με την οποία ο Τραμπ έκανε την προειδοποίηση αυτή, χαρακτήρισε «ζώο» τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κι έκανε λόγο περί «ευθυνών» της Ρωσίας και του Ιράν.

Οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει πριν από έναν χρόνο μια επίθεση με πυραύλους Κρουζ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, σε αντίδραση για τους θανάτους τουλάχιστον 80 πολιτών σε μια επίθεση με αέριο σαρίν στο χωριό Χαν Σεϊχούν, στη βορειοδυτική Συρία, για την οποία η Ουάσινγκτον είχε επίσης επιρρίψει την ευθύνη στη Δαμασκό.

Η κυβέρνηση της Συρίας διέψευσε ότι προέβη σε επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα. Η Μόσχα κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εξαιτίας των «ψευδών» πληροφοριών περί χρήσης χλωρίου στη Ντούμα, κατ΄αυτήν «πρόσχημα» και «πρόκληση» των ανταρτών της Τζάις αλ Ισλάμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ