ΚΟΣΜΟΣ

Χριστοδουλίδης: Διαπραγματευόμαστε για αγωγό φυσικού αερίου από την ΑΟΖ έως την Αίγυπτο

Χριστοδουλίδης: Διαπραγματευόμαστε για αγωγό φυσικού αερίου από την ΑΟΖ έως την Αίγυπτο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την πιθανότητα η Άγκυρα να προχωρήσει σε γεώτρηση σε χωρικά ύδατα της Κύπρου, επεσήμανε πως η χώρα του θα αντιμετωπίσει μία τέτοια κίνηση.

Ο ΥΠΕΞ, μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Masry Al-Youm, επεσήμανε πως η Τουρκία απειλούσε να προβεί σε τέτοιες ενέργειες και στο παρελθόν, όμως, αν πράγματι το κάνει, θα παραβιάσει τόσο το διεθνές δίκαιο όσο την εθνική νομοθεσία και θα επωμιστεί τις συνέπειες που επιφέρουν οι πράξεις της.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κατηγόρησε την Άγκυρα ότι απειλεί τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα κλίμα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα βοηθούσε στην επίτευξη συμφωνιών όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας. Τόνισε ακόμη:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι επίσης ΑΟΖ της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου 2018 στις Βρυξέλλες, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και παρότρυναν την Άγκυρα να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της δεσμεύθηκαν επίσης να παρακολουθούν στενά όλες τις σχετικές εξελίξεις. Συνεπώς, βασιζόμαστε στην υποστήριξη και την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην ΕΕ και των εταίρων μας στην περιοχή για την τήρηση του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας».

Οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Κάιρο. Κύπρος και Αίγυπτος προετοιμάζονται για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου προς ένα από τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όπως τόνισε οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας επί του θέματος και εξέφρασε την ελπίδα του οι διαπραγματεύσεις αυτές να είναι επιτυχείς.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου με τις αραβικές χώρες, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως είναι άριστες και ειδικά όσον αφορά την Αίγυπτο, είπε πως οι δύο χώρες βιώνουν παρόμοιες προκλήσεις και μπορούν να τις αντιμετωπίσουν με κοινές δράσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ