ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις υποστηρικτές του Γκιουλέν συνέλαβε η ΜΙΤ στην Γκαμπόν

Τρεις υποστηρικτές του Γκιουλέν συνέλαβε η ΜΙΤ στην Γκαμπόν
EPA/ERDEM SAHIN

Τρεις Τούρκοι που συνελήφθησαν στη Γκαμπόν με την υποψία ότι έχουν σχέση με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, επέστρεψαν στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι θα εξακολουθήσει να καταδιώκει τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ «οπουδήποτε κι αν τρέξουν».

«Η Γκαμπόν έστειλε πίσω τρεις σημαντικούς Γκιουλενιστές στη χώρα μας. Όπου κι αν τρέξουν, όσο κι αν τρέξουν, θα τους κυνηγήσουμε», τόνισε.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε ότι οι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν στις 23 Μαρτίου στη διάρκεια επιχείρησης που διεξήχθη από την τουρκική υπηρεσία Πληροφοριών. Πρόσθεσε ότι επέστρεψαν στην Τουρκία και παραδόθηκαν στις αρχές για ανάκριση. Κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι ανήκουν σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι συλληφθέντες είναι ο Οζμάν Οζπινάρ, Ιμπραήμ Ακμπάς και Αντνάν Ντεμιρονάλ, οι οποίοι εργάζονταν στις διοικητικές υπηρεσίες σχολείων του δικτύου Γκιουλέν. Οι τρεις άνδρες φέρονται να χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock, την οποία σύμφωνα με την Άγκυρα χρησιμοποιούν τα μέλη του δικτύου του Γκιουλέν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι 80 άνθρωποι που κατηγορούνται ότι συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία από 80 διαφορετικές χώρες.

«Έχουμε έξι Γκιουλενιστές από το Κόσοβο και τρεις από την Γκαμπόν. Ας δούμε από πού θα έρθει ο επόμενος», δήλωσε ο Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ