ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στη Βραζιλία: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε απόπειρα ομαδικής απόδρασης φυλακισμένων

Μακελειό στη Βραζιλία: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε απόπειρα ομαδικής απόδρασης φυλακισμένων
REUTERS/Josemar Goncalves

Απόπειρα ομαδικής απόδρασης εγκλείστων σε φυλακή της βόρειας Βραζιλίας με τη χρήση εκρηκτικών οδήγησε στο να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι στις ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν με αστυνομικούς, ανακοίνωσε η γραμματεία δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας Πάρα.

«Η απόπειρα απόδρασης υποστηρίχθηκε από μια ομάδα στο εξωτερικό (της φυλακής) με βαρύ οπλισμό» ενώ «κατά τις πρώτες πληροφορίες, ήταν επίσης οπλισμένοι οι κρατούμενοι στο εσωτερικό» του σωφρονιστικού καταστήματος αυτού κοντά στη Μπελέμ, στην Πολιτεία Πάρα, κατά την ίδια πηγή.

Η ομάδα των συνεργών των κακοποιών που αποπειράθηκαν να αποδράσουν προσπάθησε να ανατινάξει έναν τοίχο στη φυλακή Σάντα Ιζαμπέλ, σύμφωνα με τις αρχές της Πολιτείας Πάρα.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας αντέδρασαν και ξέσπασαν «ανταλλαγές πυρών».

Σκοτώθηκαν 19 φυλακισμένοι και συνεργοί τους και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος. Άλλοι τέσσερις φύλακες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι Αρχές προχώρησαν το βράδυ σε καταμέτρηση των εγκλείστων για να διασαφηνιστεί αν κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν.

Κατασχέθηκαν όπλα μέσα στη φυλακή, όπου αναπτύχθηκαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας.

Οι φυλακές της Βραζιλίας μετατρέπονται πολύ συχνά σε θέατρο βίαιων επεισοδίων, ειδικά όταν εκδηλώνονται απόπειρες απόδρασης ή εξεγέρσεις, αλλά και εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ μελών αντίπαλων συμμοριών, που συχνά συνεχίζουν να διευθύνουν τις συμμορίες ακόμα και μέσα από τα κελιά τους.

Στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου συνήθως καταγράφεται υπερπληθυσμός κρατουμένων, οι υποδομές είναι επίσης συχνά ετοιμόρροπες. Οι αρχές κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων, ναρκωτικών αλλά και δεκάδες κινητά τηλέφωνα σε έρευνες που διεξήγαγαν στις φυλακές πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ