ΚΟΣΜΟΣ

Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Facebook βγήκαν σώοι από την πεντάωρη κατάθεση στο Κογκρέσο

Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Facebook βγήκαν σώοι από την πεντάωρη κατάθεση στο Κογκρέσο
REUTERS/Aaron P. Bernstein

Πέντε ώρες διήρκεσε η κατάθεση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο αμερικάνικο Κογκρέσο για την υπόθεση της Cambridge Analytica και τις ευθύνες που φέρει το Facebook για την αθέμητη χρήση των προσωπικών πληροφοριών εκατομμυρίων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης από τη βρετανική εταιρία, όμως, παρά τις προσπάθειες των γερουσιαστών, ο ιδρυτής του αμερικάνικου κολοσσού και η εταιρία δεν επλήγησαν ιδιαιτέρως από αυτή την πρώτη μέρα καταθέσεων.

Ο Ζάκερμπεργκ απολογήθηκε για το λάθος της επιχείρησής του – ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για την υπόθεση – και επεσήμανε πως ο τεχνολογικός κολοσσός του οποίου ηγείται αλλάζει την πολιτική του αναφορικά με την προστασία των χρηστών του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν κάναμε αρκετά για να εμποδίσουμε αυτά τα εργαλεία από το να χρησιμοποιηθούν για εκμετάλλευση. Αυτό ισχύει για τις ψευδείς ειδήσεις, τις παρεμβάσεις ξένων χωρών στις εκλογές και τη ρητορική μίσους», ανέφερε στην εναρκτήρια δήλωσή του ο Ζάκερμπεργκ.

«Δεν είδαμε τη μεγάλη εικόνα των ευθυνών που φέρουμε και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος», παραδέχθηκε. «Ήταν μεγάλο το λάθος. Άρχισα το Facebook, το διοικώ και είμαι υπεύθυνος για ότι συμβαίνει».

Κατά τη διάρκεια της πεντάωρης κατάθεσής του, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις πρακτικές που χρησιμοποιεί το Facebook για τη συλλογή πληροφοριών και το μονοπώλιο της εταιρίας στον τομέα δράσης του.

Συνολικά 44 γερουσιαστές – μεγάλος αριθμός συγκριτικά με άλλες, παρόμοιες διαδικασίες. Κάθε ένας είχε πέντε λεπτά για να θέσει την ερώτησή του και να λάβει απάντηση από τον CEO του Facebook. Το χρονικό αυτό περιθώριο λειτούργησε καταλυτικά στην όλη διαδικασία, καθώς δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να τεθούν διευκρινιστικές ερωτήσεις που ίσως έφερναν τον Ζάκερμπεργκ σε δύσκολη θέση.

«Το σύμφωνο χρήσης σας για τους χρήστες είναι άθλιο», είπε ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι, σε μία φράση που ξεχώρισε. Ο Κένεντι σχολίασε με αυτό τον τρόπο το ιδιαιτέρως περίπλοκο, όπως είπε, σύμφωνο το οποίο «υπογράφουν» οι νέοι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν ενημερώνει τους χρήστες σας για τα δικαιώματά τους. Σας προτείνω να πάτε σπίτι και να το ξαναγράψετε».

Ο Ζάκερμπεργκ, παρότι εμφανίστηκε αγχωμένος, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν, ακόμη και γιατί η επιχείρησή του δεν ενημέρωσε τους χρήστες του μέσου το 2015, όταν ήρθε στο φως το πρόβλημα με την Cambridge Analytica.

Ο αντίκτυπος της κατάθεσης και όλα όσα αυτή αποκάλυψε είχε θετικές επιπτώσεις στις μετοχές του Facebook στο χρηματιστήριο, που έκλεισαν με κέρδη 4.5%.

Η κατάθεση

«Είναι αξιοσημείωτο να διεξάγεις μία κοινή συνεδρίαση των επιτροπών (του Κογκρέσου). Είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο το πως ένας CEO καταθέτει μπροστά σε περίπου τα μισά από τα μέλη του Αμερικάνικου Κογκρέσου», ανέφερε ο γερουσιαστής, Τζον Θουν, επικεφαλής της επιτροπής Εμπορίου. «Αλλά, το ίδιο το Facebook είναι αξιοσημείωτο».

Μπορεί η εναρκτήρια δήλωση του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή να ήταν ήπια, όμως στη συνέχεια διερωτήθηκε γιατί ο κόσμος να πιστέψει τις δηλώσεις του Ζάκερμπεργκ, αφού εδώ και χρόνια υπόσχεται ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Ο ερωτηθείς παραδέχθηκε πως «έχουμε κάνει πολλά λάθη στη διοίκηση της επιχείρησης».

«Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσεις μία εταιρία από τον κοιτώνα του Πανεπιστημίου και να την αναπτύξεις σε αυτό το επίπεδο χωρίς να κάνεις μερικά λάθη», είπε. Τώρα, όμως, «θα έλεγα πως κάνουμε μία στροφή σχετικά με το πως διοικούμε την επιχείρηση», συμπλήρωσε τονίζοντας πως σχεδιάζεται μία γκάμα εργαλείων που θα βελτιώσει τον ρόλο του Facebook.

Παρότι ο 33χρονος παραδέχθηκε την ολιγωρία που έδειξε η εταιρία σε σειρά θεμάτων, δεν δέχθηκε τις κατηγορίες πως το Facebook έχει δημιουργήσει ένα μονοπώλιο. «Γνωρίζω πως είμαστε υπεύθυνοι για το περιεχόμενο, αλλά δεν παράγουμε εμείς το περιεχόμενο», είπε.

«Πιστεύουμε πως το να παρέχουμε μία υπηρεσία που έχει διαφημίσεις συμβαδίζει με την αποστολή μας να συνδέουμε όλους τον κόσμο του πλανήτη. Θέλουμε να παρέχουμε μία δωρεάν υπηρεσία που μπορεί ο καθένας να έχει στη διάθεσή του», είπε υπερασπιζόμενος το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί η εταιρία.

Οι διαβεβαιώσεις του 33χρονου για σημαντικές αλλαγές δεν έπεισαν όλους τους γερουσιαστές όμως, που ζήτησαν να υπάρξουν αυστηροί κανονισμοί.

«Έχουμε δει και άλλες φορές απολογίες», είπε ο Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, ένας δημοκρατικός από το Κονέκτικατ. «Οι επιφυλάξεις μας σχετικά με την κατάθεσή σας σήμερα είναι πως δεν βλέπω πως μπορείτε να αλλάξετε το μοντέλο της επιχείρησής σας, αν δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες… οι οποίοι θα τεθούν από υπηρεσία εκτός της εταιρίας σας».

Ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε πως γενικώς δεν αντιτίθεται σε τέτοιους κανονισμούς, αλλά επεσήμανε πως επιπλέον κανόνες μπορεί τελικώς να βοηθήσουν μεγάλες εταιρίες όπως το Facebook, εις βάρος νεότερων επιχειρήσεων.

«Μέρος της πρόκλησης που φέρουν οι κανόνες, γενικά, είναι πως όταν θέτεις περισσότερους εταιρίες πρέπει να τους ακολουθήσουν. Μία μεγάλη εταιρία, όπως η δική μας, έχει τα μέσα για να το κάνει», ξεκαθάρισε.

Αποκαλύψεις για συνεργασία με τον ειδικό επιθεωρητή Ρόμπερτ Μιούλερ

Μία από τις στιγμές που ξεχώρισε στην κατάθεση του 33χρονου είναι η αποκάλυψη του πως η εταιρία του συνεργάζεται με τον ειδικό επιθεωρητή Ρόμπερτ Μιούλερ στην έρευνα του για την φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Όταν ερωτήθηκε από τον δημοκρατικό Πάτρικ Λίαχι, αν έχει δεχθεί κλητεύεις από τον Μιούλερ ο Ζάκερμπεργκ απάντησε ναι, στη συνέχεια βέβαια τόνισε «δεν είναι σίγουρος αν υπάρχουν κλητεύεις. Θεωρώ πως υπάρχουν, αλλά συνεργαζόμαστε».

Ερωτώμενος αν προσωπικό της εταιρίας του έχει καταθέσει στον Μιούλερ απάντησε θετικά, ξεκαθάρισε όμως πως ο ίδιος δεν το έχει κάνει.

«Θέλω να είμαι προσεκτικός εδώ γιατί η δουλειά μας με τον ειδικό επιθεωρητή είναι εμπιστευτική και θέλω να σιγουρευτώ πως δεν θα αποκαλύψω κάτι εμπιστευτικό σε μία ανοιχτή συνεδρίαση».

Με πληροφορίες από: Zuckerberg unscathed after five-hour Senate grilling session, by Seth Fiegerman & Zuckerberg confirms Facebook is working with special counsel Robert Mueller's investigation, by Daniella Diaz

ΔΗΜΟΦΙΛΗ