ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Εφτά στρατιώτες καταδικάστηκαν για δολοφονίες Ροχίνγκια που αποκάλυψαν δημοσιογράφοι

Μιανμάρ: Εφτά στρατιώτες καταδικάστηκαν για δολοφονίες Ροχίνγκια που αποκάλυψαν δημοσιογράφοι
REUTERS/Stringer

Εφτά στρατιώτες στη Μιανμάρ καταδικάστηκαν σε δέκα χρόνια φυλάκιση με καταναγκαστική εργασία για τη δολοφονία δέκα αντρών Ροχίνγκια πέρυσι.

Οι ποινές επιβλήθηκαν έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός της χώρας στο Inn Dinn, ένα χωριό στο δυτικό κρατίδιο Rakhine, όπου βρέθηκαν τα πτώματα των δέκα αντρών, θαμμένα σε έναν μαζικό τάφο το Σεπτέμβριο του 2017.

Την υπόθεση αποκάλυψαν δύο δημοσιογράφοι του Reuters σε ένα εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, στο οποίο ήταν η πρώτη φορά που έγινε νύξη ότι στρατιώτες και παραστρατιωτικοί αστυνομικοί ήταν αναμεμειγμένοι σε βία κατά των Ροχίνγκια, καταγράφοντας μαρτυρίες του ίδιου του προσωπικού ασφαλείας.

Οι δύο δημοσιογράφοι Wa Lone και Kyaw Soe Oo φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους για τις δολοφονίες στο Inn Dinn και αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 14 ετών, αφού το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισής τους.

Το ρεπορτάζ επικαλείται έναν πρώην στρατιώτη από τη Μιανμάρ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι βοήθησε στο σκάψιμο ενός μαζικού τάφου για 10 μουσουλμάνους Ροχίνγκια, τους οποίους σκότωσαν βουδιστές χωρικοί και στρατιώτες στο Inn Dinn.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος και αρχισυντάκτης του Reuters Stephen J. Adler, είπε ότι ο οργανισμός του είναι απογοητευμένος με την απόφαση του δικαστηρίου.

«Οι Wa Lone και Kyaw Soe Oo ερευνούσαν τα θέματά τους στη Μιανμάρ ανεξάρτητα και αμερόληπτα. Δεν παραβίασαν κανένα νόμο κατά τη συλλογή των πληροφοριών τους και έκαναν απλά τη δουλειά τους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την απελευθέρωσή τους».

«Σκοτώνουμε τρομοκράτες»

Ο στρατός της Μιανμάρ αρνείται ότι έχει κάνει οποιοδήποτε κακό στους πολίτες στο κρατίδιο Rankhine, και ισχυρίζεται ότι διεξήγαγε μάχη κατά των τρομοκρατών που επιτέθηκαν στα συνοριακά φυλάκια στις 25 Αυγούστου.

Όλοι οι στρατιώτες που καταδικάστηκαν, αποπέμφθηκαν από τον στρατό.

Σύμφωνα με την Global Light Of Myanmar, τέσσερις αξιωματικοί και τρεις άνδρες με άλλους βαθμούς «ήταν αναμεμειγμένοι στις δολοφονίες δέκα τρομοκρατών».

Αναμένονται οι ποινές και άλλων αστυνομικών, αλλά και πολιτών, οι οποίοι επίσης κρίθηκαν ένοχοι.

Περισσότεροι από 670.000 μουσουλμάνοι πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν εκτοπιστεί από τη Μιανμάρ στο γειτονικό Μπαγκλαντές από τον Αύγουστο του 2017. Πολλοί από αυτούς κουβαλούν ιστορίες δολοφονιών, βιασμών και καταστροφών από τον στρατό της χώρας.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι η βία ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση, ενώ οι ειδικοί απεσταλμένοι του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ κάνουν λόγω για πιθανή γενοκτονία.

Seven Myanmar soldiers jailed for Rohingya killings uncovered by reporters

By Sandi Sidhu and Katie Hunt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ