ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ρωσία προετοιμάσου, έρχονται αμερικανικοί πύραυλοι στη Συρία

Τραμπ: Ρωσία προετοιμάσου, έρχονται αμερικανικοί πύραυλοι στη Συρία

Απάντηση στις απειλές της Ρωσίας να καταρρίψει κάθε αμερικανικό πύραυλo που θα εκτοξευθεί κατά της Συρίας δίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιώντας πως η χώρα του θα προβεί σε ανάλογες κινήσεις. «Η Ρωσία υπόσχεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που εκτοξεύονται στη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί έρχονται, νέοι και εξελιγμένοι», σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος με μήνυμά του στο twitter. 

Ο Τραμπ κατηγορεί, παράλληλα, τη Μόσχα για τη συνεργασία της με ένα «κτήνος», αναφερόμενος στον σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Δεν θα έπρεπε να συνεργάζεστε με ένα κτήνος που χρησιμοποιεί χημικά, σκοτώνει το λαό του και αυτό του προκαλεί ευχαρίστηση», έγραψε ο Τραμπ, σχετικά με την φερόμενη επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στην Ντούμα της ανατολικής Γκούτας της Συρίας, η οποία, όπως έγινε γνωστό σήμερα, είχε πάνω από 500 θύματα.

Νωρίτερα, ο Αλέξανδρος Ζασίπκιν, πρεσβευτής της Μόσχας στον Λίβανο, είχε υπογραμμίσει πως ο ρωσικός στρατός έχει το δικαίωμα να καταρρίψει πυραύλους και να καταστρέψει χώρους εκτόξευσης σε περίπτωση επιθετικότητας των ΗΠΑ κατά της Συρίας.

Ο Ζασίπκιν διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου.

Το βράδυ της Τρίτης, Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφώνησαν έντονα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Κρεμλίνο: Να αποφευχθεί αποσταθεροποίηση στην ήδη εύθραυστη κατάσταση

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία θα αποφύγουν βήματα που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν μια ήδη εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και κατέστησε σαφές πως αντιτίθεται έντονα σε ενδεχόμενο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της συμμάχου του.

Οι ισχυρισμοί ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση με χημικά όπλα δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, ανέφερε το Κρεμλίνο και είπε ότι επιθυμεί να διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα για το συμβάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο, είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τέτοια ζητήματα.

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα όπως τι θα μπορούσε να συμβεί αν πραγματοποιηθεί αυτό ή εκείνο το πλήγμα. Θα ήθελα ακόμη να ελπίζω πως όλα τα μέρη θα αποφύγουν ορισμένα βήματα που κανείς δεν προκάλεσε στην πραγματικότητα, τα οποία μπορεί να αποσταθεροποιήσουν σε σημαντικό βαθμό την ήδη εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

Η φερόμενη αυτή χημική επίθεση «είναι μία απάτη και μία ακόμη πρόκληση», δήλωσε εξάλλου σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Η Δαμασκός δεν έχει λόγο να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και δεν υπάρχουν πληροφορίες για χρήση τους από τη Δαμασκό», είπε.

«Αυτό που συμβαίνει είναι μία εξαπάτηση παγκόσμιας κλίμακας. Κανένας δεν δίνει σημασία σε αποδείξεις, σε γεγονότα. Όλος ο κόσμος έχει λάβει ήδη μια απόφαση σύμφωνα με έναν σκοπό που είναι ήδη γνωστός: απομακρύνετε τον Άσαντ», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ