ΚΟΣΜΟΣ

Εγκλωβισμένος σε αεροδρόμιο της Μαλαισίας: Η ιστορία ενός Σύρου και η ζωή του εδώ και ένα μήνα

Εγκλωβισμένος σε αεροδρόμιο της Μαλαισίας: Η ιστορία ενός Σύρου και η ζωή του εδώ και ένα μήνα
twitter

Η ιστορία του θυμίζει την ταινία “The Terminal” με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς: ένας Σύρος έχει εγκλωβιστεί εδώ και περισσότερο από ένα μήνα σε αεροδρόμιο της Μαλαισίας, εν μέρει ως συνέπεια του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα του.

Η κατάσταση του Hassan al-Kontar είδε το φως της δημοσιότητας όταν ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο με τον ίδιο στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπου βρίσκεται από τις 7 Μαρτίου.

Όπως λέει ο ίδιος, τον απέλασαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μαλαισία το 2016, μόλις έχασε την άδεια εργασίας του. Ισχυρίζεται ακόμα ότι δεν μπορεί να μπει στη Μαλαισία, ενώ και οι απόπειρές του να φτάσει στη Καμπότζη και στο Εκουαδόρ στάθηκαν επίσης μάταιες.

Μιλώντας μέσω WhatsApp στο BBC, ο al-Kontar σημείωσε αγχωμένος ότι έχει χάσει το μέτρημα των ημερών που βρίσκεται «κολλημένος» στο πουθενά. «Είμαι απελπισμένος για βοήθεια. Δεν μπορώ να ζήσω σε αυτό το αεροδρόμιο παραπάνω, η αβεβαιότητα με τρελαίνει. Νιώθω ότι έπεσα πολύ χαμηλά», είπε, προσθέτοντας πως δεν έχει καταφέρει να κάνει μπάνιο, ενώ έχει ξεμείνει από καθαρά ρούχα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο για «υπέρβαση» παραμονής, ενώ βρίσκεται σε μαύρη λίστα στη Μαλαισία και πλέον δεν είναι εφικτό να φύγει από το αεροδρόμιο και να ξαναμπεί στη χώρα.

Όταν τον απέλασαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μαλαισία, του χορηγήθηκε τουριστική βίζα για τρεις μήνες. Καθώς, όμως, ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει καλύτερη λύση, αγόρασε εισιτήριο αρχικά για το Εκουαδόρ με την Turkish Airways. Ωστόσο, όπως λέει, δεν του επέτρεψαν τελικά να μπει στο αεροπλάνο και βρέθηκε πάλι στο μηδέν. Τότε αποφάσισε να πάει στην Καμπότζη, ωστόσο κατά την άφιξή του, του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, ενώ του κατάσχεσαν και το διαβατήριο.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Μετανάστευσης στη Καμπότζη δήλωσαν στην Phnom Penh Post ότι οι Σύροι μπορούσαν να λάβουν βίζα κατά την άφιξή τους, αλλά αυτές επιστρέφονται αν δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κυβέρνησης.

«Οι αρχές εδώ με ανακρίνουν και έχω συμπληρώσει κάποιες αιτήσεις» σημειώνει για την κατάστασή του, αλλά όπως λέει δεν γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια. «Δεν ξέρω τι να κάνω. Κανείς δεν με συμβουλεύει για το πού μπορώ να πάω. Χρειάζομαι βοήθεια πραγματικά, γιατί πιστεύω ότιτα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».

Ο al-Kontar έφυγε από τη Συρία το 2006 για να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία και επέστρεψε μια φορά το 2008 για να δει την οικογένειά του. Ακόμα εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εκεί.

Όπως λέει δεν ήθελε να συμμετάσχει στην καταστροφή της Συρίας και να βάψει τα χέρια του με αίμα.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι ο Οργανισμός γνωρίζει την υπόθεσή του και βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του και με τις αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ