ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν εξέφρασε στον Πούτιν την ανησυχία του για την κατάσταση στη Συρία

Ο Μακρόν εξέφρασε στον Πούτιν την ανησυχία του για την κατάσταση στη Συρία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/POOL

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα, Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία ο Γάλλος πρόεδρος του εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στη Συρία που έχει επιδεινωθεί. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους να βρίσκονται σε στενή επαφή για το ζήτημα αυτό. 

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στο ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ενδελεχής και αντικειμενική έρευνα για το δήθεν συμβάν της χρήσης χημικών όπλων στην συριακή πόλη Ντούμα, ζητώντας να αποφεύγονται οι αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε πριν ολοκληρωθεί η έρευνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οι ηγέτες των δύο χωρών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση προσκάλεσε ειδήμονες του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας της Ρωσίας και της Γαλλίας αναφορικά με την συνδρομή τους στο έργο της αποστολής του ΟΑΧΟ».

Με τη σειρά του το Μέγαρο Ηλυσίων αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την διάρκεια της συνομιλίας, αναφέρθηκε «στις προτεραιότητες της Γαλλίας στο συριακό πρόβλημα, που είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποδυνάμωση των θέσεων του ISIS στην περιοχή».

Στις προτεραιότητες αυτές εντάσσεται και η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει στο να περιορισθούν τα δεινά που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός, στη βάση της πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και στην διεκπεραίωση ενισχυμένων ανθρωπιστικών δράσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Παράλληλα εκφράζεται η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει σε συνομιλίες που θα διεξαχθούν με την πρώτη ευκαιρία αναφορικά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του ενδοσυριακού πολιτικού διαλόγου.

«Σε σχέση με την χημική επίθεση στην Ντούμα της 7ης Απριλίου, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την λύπη του για το νέο βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εμπόδισε στο να δοθεί μια κοινή και αποφασιστική απάντηση (στα γεγονότα), με στόχο να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός που θα εντοπίζει τις ευθύνες, αλλά δεν θα επιτρέπει επίσης την ατιμωρησία, και θα εμποδίσει τις απόπειρες να επαναληφθούν παρόμοιες δράσεις εκ μέρους του συριακού καθεστώτος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σημειώνεται πως μια σειρά ΜΚΟ μεταξύ των οποίων και τα «Λευκά κράνη» ισχυρίζονται ότι στις 7 Απριλίου στην ανατολική Γκούτα έγινε χρήση χημικών όπλων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισαν την είδηση αυτή ως κατασκευασμένη ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «Τα Λευκά κράνη» δεν συνιστούν αξιόπιστη πηγή ειδήσεων και διαδίδουν κατασκευασμένες πληροφορίες.

Οι εκπρόσωποι του ρωσικού Κέντρου αρμόδιοι για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, στις 9 Απριλίου πραγματοποίησαν σχετική έρευνα στην Ντούμα, αλλά δεν εντόπισαν ίχνη από χρήση χημικών όπλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ