ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Γιατί ο Άσαντ «βλέπει» ως μεγάλη επιτυχία του στρατού του τις αεροπορικές επιδρομές

Συρία: Γιατί ο Άσαντ «βλέπει» ως μεγάλη επιτυχία του στρατού του τις αεροπορικές επιδρομές
SANA HANDOUT

Παρότι οξύμωρο, οι βραδινές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας μπορεί να θεωρηθούν ως… μεγάλη επιτυχία του Μπασάρ αλ Άσαντ και του στρατού του.

Η συριακή προεδρία έχει ήδη αναρτήσει στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει τον Άσαντ να περπατάει ανέμελος προς το γραφείο του το πρωί του Σαββάτου. Τα πλάνα αυτά, πιθανότατα να δόθηκαν στη δημοσιότητα για να ενισχύσουν τον ισχυρισμό του συριακού στρατού πως κατέρριψε πολλούς από τους έξυπνους πυραύλους των δυτικών δυνάμεων.

Στην πρώτη του αντίδραση μετά την αεροπορική επιδρομή, ο Άσαντ ισχυρίστηκε ότι οι δυτικοί έλαβαν αυτή την απόφαση επειδή αισθάνθηκαν ότι «έχασαν τον έλεγχο και την αξιοπιστία τους» στη σύγκρουση».

Το ίδιο δήλωσε, άλλωστε, και η Ρωσία, που ισχυρίστηκε ότι αναχαιτίστηκαν 71 από τους 103 πυραύλους της Δύσης.

Οι Ρώσοι έλεγαν, μάλιστα, με ειρωνική διάθεση ότι η οι «έξυπνοι πύραυλοι» του Ντόναλντ Τραμπ καταρρίφθηκαν από τον συριακό στρατό, που χρησιμοποιεί όπλα που αναπτύχθηκαν στην ΕΣΣΔ τη Δεκαετία του ’70.

Όπως αναφέρει το CNNi, οι σημερινές επιθέσεις δεν φαίνεται να έχουν πλήξει τις δυνατότητες του συριακού στρατού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ρώσου συνταγματάρχη Σεργκέι Ρουντσκόι. «Οι βομβαρδισμοί δεν έγιναν λόγω της χημικής επίθεσης στη Ντούμα αλλά αποτελούν απάντηση στην επιτυχία του συριακού στρατού και την απελευθέρωση της χώρας από τους τρομοκράτες» είπε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε δε, ότι οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα που ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ξεκινάει τις εργασίες του στη Ντούμα.

«Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να πραγματοποιηθεί μια αντικειμενική έρευνα αλλά ελπίζει να διαταράξει την ειρηνική επίλυση του συριακού ζητήματοςκαι να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Δεν έχει καμία σχέση με τα περί καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας» τόνισε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ