ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση Μόσχας-Ουάσινγκτον με φόντο την έρευνα του ΟΑΧΟ για την επίθεση στη Ντούμα

Σύγκρουση Μόσχας-Ουάσινγκτον με φόντο την έρευνα του ΟΑΧΟ για την επίθεση στη Ντούμα
Reuters/File

Ουάσινγκτον και Μόσχα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για άλλη μια φορά με φόντο την φερόμενη επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα, λίγες ώρες μετά τα συντονισμένα πλήγματα ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά στόχων στη Συρία, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Αιχμές για τον ρόλο της Ρωσίας άφησε τη Δευτέρα ο Αμερικανός απεσταλμένος στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), πρεσβευτής Κένεθ Γουόρντ, καθώς υποστήριξε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να αλλοίωσε τον τόπο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας.

Η Ρωσία από την πλευρά της, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να υπονομεύσουν το έργο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, δεδομένου ότι εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στη Συρία, με τη συνδρομή Βρετανίας και Γαλλίας, την ημέρα που ο ΟΑΧΟ επρόκειτο να ξεκινήσει τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί επίθεσης με χημικά στην Ντούμα.

«Οι ΗΠΑ επιχειρούν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της ερευνητικής αποστολής, πριν ακόμα αυτή φθάσει στη Ντούμα», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Χάγη, προσθέτοντας πως «η Ρωσία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει την ασφάλεια της αποστολής και να μην αναμιχθεί στη δουλειά της».

Η νέα κόντρα Ουάσιγκτον-Μόσχας ξέσπασε την ώρα που είναι σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στη Χάγη, μία ημέρα μετά την έναρξη της έρευνας που διεξάγει υπό μυστικότητα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στο σημείο της φερόμενης επίθεσης στην πόλη Ντούμα.

Ο αμερικανός απεσταλμένος στον ΟΑΧΟ, κάλεσε τον διεθνή οργανισμό να αναλάβει δράση εναντίον της συνεχιζόμενης χρήσης απαγορευμένων δηλητηριωδών όπλων, σημειώνοντας: «Το συμβούλιο αυτό οφείλει να καταδικάσει τη συριακή κυβέρνηση για τη χημική τρομοκρατία της και να ζητήσει διεθνή λογοδοσία των υπευθύνων γι' αυτές τις φρικτές πράξεις».

Μέι και Μακρόν «λογοδοτούν»

Για την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην αεροπορική επίθεση εναντίον στόχων στη Συρία δίνουν εξηγήσεις σήμερα στο βρετανικό και το γαλλικό κοινοβούλιο αντίστοιχα, Τερέζα Μέι και Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες αφότου έσβησε η «πολεμική μηχανή» που άναψαν από κοινού ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

2018 04 12T144923Z 1307953541 RC198251DF80 RTRMADP 3 FRANCE MACRON


Πηγή:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών τους, εξηγώντας γιατί πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν στην επιχείρηση στη Συρία, που είχε στόχο σημεία στα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι κατασκευάζονται ή φυλάσσονται χημικά όπλα, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα στον Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο κατηγορούν για τη χρήση χημικών κατά των αμάχων της χώρας του.

Και οι δύο έχουν σθεναρά υποστηρίξει πως η επίθεση στη Συρία ήταν απαραίτητη, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων ξανά στη Συρία ή αλλού, άποψη που απορρίπτεται από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι κι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του συριακού καθεστώτος.

Αντιμέτωπη με επικρίσεις η Μέι

tm


Πηγή: REUTERS/Simon Dawson/Pool

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα έρθει αντιμέτωπη με επικρίσεις σήμερα επειδή παρέκαμψε το κοινοβούλιο και συμμετείχε στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας το Σάββατο.

Ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου η Μέι πρόκειται να επαναλάβει την άποψή της ότι το Λονδίνο «ήταν πεπεισμένο ότι το συριακό καθεστώς είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται» για την επίθεση αυτή και δεν μπορούσε να περιμένει «για να απαλύνει τα ανθρωπιστικά δεινά που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις με χημικά όπλα».

Όμως η Μέι θα δεχθεί πολλές ερωτήσεις για τους λόγους για τους οποίους, κατά παράβαση της συνηθισμένης διαδικασίας, δεν ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου προτού αναληφθεί στρατιωτική δράση, μια απόφαση την οποία η ίδια και οι υπουργοί της δικαιολογούν εξαιτίας της ανάγκης για άμεση αντίδραση.

Οι περισσότερες επικρίσεις προέρχονται από τους Εργατικούς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει αμφισβητήσει τη νομική βάση της βρετανικής εμπλοκής στη Συρία.

2018 04 09T110225Z 1901275284 RC163427A3D0 RTRMADP 3 BRITAIN POLITICS 1


Πηγή: REUTERS/Hannah McKay

Ο επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν επεσήμανε χθες Κυριακή ότι η Μέι «θα μπορούσε να έχει ζητήσει τη σύγκληση του κοινοβουλίου εκτάκτως την προηγούμενη εβδομάδα (…) ή να έχει καθυστερήσει ως αύριο, οπότε επιστρέφει το κοινοβούλιο».

«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη χώρα είναι κάτι πιο ισχυρό, όπως για παράδειγμα μια νομοθεσία περί πολεμικών εξουσιών βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιο για όσα κάνει εξ ονόματός μας», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC.

Η Βρετανία έχει επισημάνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επιδρομές εναντίον της Συρίας, όμως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι όλες οι πιθανότητες θα είναι στο τραπέζι, αν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον των Σύρων.

Η πρόταση του Κόρμπιν για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα περιορίζει την εξουσία της κυβέρνησης να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση ενδέχεται να λάβει τη στήριξη και κάποιων βουλευτών των Συντηρητικών, οι οποίοι έχουν εκφράσει φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Συρία.

Ο Πούτιν προειδοποιεί

2018 04 04T103526Z 1114271230 RC1D04632D80 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY


Πηγή: Πηγή: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

«Παράνομη πράξη» χαρακτήρισε για άλλη μια φορά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν, άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο πρόεδρος του Ιράν, με τον οποίο συναντήθηκε την Κυριακή. Σε κοινή τους δήλωση μετά τη συνάντησή τους, κάνουν λόγο για «μεγάλη ζημιά στις όποιες προοπτικές για πολιτική λύση στη Συρία», από την επίθεση ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως «σε περίπτωση που συνεχιστούν, τέτοιες πράξεις που γίνονται κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε χάος στις διεθνείς σχέσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ