ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι Κενυάτες τρώνε ψάρια από την Κίνα;

Γιατί οι Κενυάτες τρώνε ψάρια από την Κίνα;
EPA/DAI KUROKAWA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ψάρεμα είναι η κυρίως ασχολία των κατοίκων παραλίμνιων περιοχών της Κένυα. Τα τελευταία χρόνια η παράδοση δεκαετιών κοντεύει έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα όμως λόγω της υπεραλίευσης, της έλλειψης κατάλληλης υποδομής και των φθηνών εισαγωγών από την Κίνα.

Τα τελευταία 20-30 χρόνια οι πέρκες και οι κιχλίδες (είναι ψάρια γλυκών νερών που συναντώνται σε λίμνες και ποταμούς της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της τροπικής Αμερικής) έχουν μειωθεί κατά 60% και 80% αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο όμως ο πληθυσμός της Κένυα διπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 50 εκατομμύρια.

Τα αποθέματα της Κένυα σε ψάρια μειώνονται και ο κύριος ανταγωνιστής της είναι η Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως στην αλιεία. Η αυξημένη ζήτηση στην αγορά της αφρικανικής χώρας έχει δημιουργήσει μεγάλη ανάγκη εισαγωγών, πράγμα που το Πεκίνο εκμεταλλεύεται στο έπακρο.

«Γνωρίζουμε πως η ζήτηση στην Αφρική είναι πολύ μεγάλη», ανέφερε ο Ling Wang, αντιπρόεδρος της γεωργικής εταιρίας Baiyang Investment Group, μία από τις πολλές κινεζικές εταιρίες που προμηθεύουν τη χώρα με καταψυγμένα ψάρια. Το 2016 οι εξαγωγές του είδους έφτασαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

«Είναι καλό το ότι έχουμε εισαγωγές ψαριών που μπορούν να κλείσουν την τρύπα, να μειώσουν το έλλειμά μας. Από την άλλη όμως, πρέπει να τους συναγωνιστούμε όσον αφορά την παραγωγή είτε μειώνοντας το κόστος είτε αυξάνοντας την παραγωγή μας», είπε ο Charles Ngugi, πρώην υπουργός Αλιείας της Κένυα, ο οποίος πλέον έχει τη δική του φάρμα ψαριών, αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ντόπιοι ψαράδες.

19304171

EPA/DAI KUROKAWA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυστυχώς για αυτούς, τα ψάρια της Κίνας, παρότι έρχονται από πολύ μακριά, είναι φθηνότερα. «Ένα κιλό ψάρια από την Κίνα κοστίζει 1,5 δολάριο, ενώ εμείς τα πουλάμε 4. Είναι μεγάλη η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε γιατί οι καταναλωτές αγοράζουν πάντα τα φθηνά», είπε ο Maurice Muma, Κενυάτης ψαράς.

Βλέποντας τις εξελίξεις, οι Κενυάτες στράφηκαν στο να δημιουργήσουν φάρμες με ψάρια για να ανταγωνιστούν τους Κινέζους. Η Victory Farms, είναι μία τέτοια φάρμα. Ιδρύθηκε το 2015 και παράγει 80-100 τόνους ψαριών το μήνα.

«Οι ψαράδες της Κένυας μπορεί να ψαρεύουν δύο τόνους ψάρια το χρόνο, ενώ η παραγωγή της Victory Farms μπορεί να φτάσει τους πέντε με δέκα τόνους τη μέρα», δήλωσε ο Joseph Rehmann, συνιδρυτής της εταιρίας.

Όμως, οι εν λόγω φάρμες έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική λόγω των επιπτώσεων που έχει η δράση τους στο οικοσύστημα, την υγεία των καταναλωτών και το περιβάλλον. Η Victory Farms, παρά τις αντιδράσεις, επιμένει πως θα συνεχίσει τις εργασίες της. Βέβαια, η παραγωγή από τις φάρμες δεν αυξάνει ιδιαιτέρως τον ανταγωνισμό προς την Κίνα.

19304185

EPA/DAI KUROKAWA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλην των προβλημάτων που υπάρχουν από την έλλειψη ψαριών, η Κένυα έχει να αντιμετωπίσει και τα όσα ζητήματα προκύπτουν από την έλλειψη σωστής υποδομής για τη συντήρηση τους.

«Η ποιότητα των ψαριών θα χαθεί λόγω του ότι δεν συντηρούνται σωστά», είπε ο Rehmann και αναφέρθηκε στις συχνές διακοπές ρεύματος. «Ο πάγος θέλει ηλεκτρικό ρεύμα και το ρεύμα, ας πούμε πως δεν είναι συνεχές σε αυτό το μέρος του κόσμου», συμπλήρωσε ο Steve Moran, ο δεύτερος ιδρυτής της Victory Farms.

Kenya's empty nets: How cheap Chinese fish imports have hooked buyers, by Tanni Deb and Chris Giles, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ