ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ταξίαρχος για σχόλια περί «fake news»

ΗΠΑ: Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ταξίαρχος για σχόλια περί «fake news»
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JIM HOLLANDER

Το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών απάλλαξε από τα καθήκοντά του, τον ταξίαρχο Κουρτ Στέιν, που ήταν υπεύθυνος για προγράμματα που σχετίζονται με τις οικογένειες των πεζοναυτών, μετά τα δημόσια σχόλια που έκανε ο ίδιος, σχετικά με έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. 

Ο Στέιν χαρακτήρισε τις αναφορές των ΜΜΕ στην έρευνα ως “κατασκευασμένες ειδήσεις,” ενώ αστειεύτηκε σχετικά με έναν ιερέα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που απαλλάχθηκε πρόσφατα των καθηκόντων του, αναφορικά με περιστατικό απρεπούς σεξουαλικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας που επικαλείται το ABC News και που έχει λάβει γνώση για την διεξαγωγή της αναφερόμενης έρευνας.

Παράλληλα, ο ταξίαρχος επέβλεπε και αρμόδιο γραφείο για την πρόληψη των σεξουαλικών επιθέσεων που διατηρούν οι πεζοναύτες (Sexual Assault Prevention and Assault Office), ενώ απαλλάχθηκε των καθηκόντων του μετά την έρευνα που έγινε για τα σχόλια του, στο δημαρχείο της πόλης Κουάντικο στην Βιρτζίνια, όπου διατηρούν στρατιωτική βάση οι πεζοναύτες. Τα σχόλια αυτά, έγιναν πριν από μερικές εβδομάδες.

Η εφημερίδα “USA Today” δημοσιοποίησε πρώτη την αναφορά του Στέιν σε “κατασκευασμένες ειδήσεις,” ενώ το ABC News στην συνέχεια, εντόπισε τις λεπτομέρειες από τα όσα λέχθηκαν από τον ταξίαρχο, όταν έκανε τα σχόλια.

Ήταν στην διάρκεια μιας συνάντησης στο δημαρχείο που έγινε στις 6 Απριλίου, όταν ο ίδιος περιέγραψε τις αναφορές των ΜΜΕ για μία έρευνα σεξουαλικής παρενόχλησης στην μονάδα του, ως “κατασκευασμένες ειδήσεις” σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο ABC στρατιωτικός αξιωματούχος που έχει λάβει γνώση για την πορεία της έρευνας.

Όπως κατέθεσε ένας από τους μάρτυρες που βρίσκονταν στο δημαρχείο, τα σχόλια του Στέιν αναφέρονταν στην έρευνα για τα παράπονα δύο εργαζομένων του πολιτικού προσωπικού, κατά άλλων εργαζομένων στην ίδια στρατιωτική μονάδα. Τα παράπονα αυτά έγιναν πριν από 1,5 χρόνο, σύμφωνα με την ίδια αμυντική πηγή.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Στέιν αστειεύτηκε με την περίπτωση ενός ιερέα, ο οποίος απολύθηκε από την θέση του στη Νέα Ορλεάνη για απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά, δηλώνοντας ότι:

Oι αεροπόροι του ναυτικού μπορούν να ζουν μέσω της ‘δράσης’ του ιερέα, καθώς οι στρατιωτικοί ιερείς είναι πιο ‘ενεργοί” από τους αεροπόρους.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών δήλωσε ότι η Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών του Ναυτικού των ΗΠΑ (NCIS), έλαβε στην ειδική τηλεφωνική γραμμή που υπάρχει ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στις 9 Απριλίου κι αναφορικά με τα σχόλια του Στέιν στο δημαρχείο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η NCIS περίπου 70 από τα περίπου 120 στελέχη του στρατιωτικού προσωπικού των πεζοναυτών, αλλά και του πολιτικού προσωπικού που παρακολούθησαν στην εκδήλωση παραπονέθηκαν για τα σχόλια αυτά και διέκοψαν τον Στέιν, με δεδομένο τον προσβλητικό τόνο των σχολίων του.

Σε επίπεδο διοίκησης, η έρευνα που διέταξε ο διοικητής των πεζοναυτών, στρατηγός Ρόμπερτ Νέλερ ολοκληρώθηκε στις 13 Απριλίου. Μετά την αξιολόγηση των συμπερασμάτων της έρευνας το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ανακοίνωσε ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Στέιν, για την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο ταξίαρχος βρίσκεται σε άδεια, αναμένοντας την τοποθέτησή του σε νέα υπηρεσία των πεζοναυτών, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί το όνομα του αντικαταστάτη του, στην παλιά του μονάδα.

Το περιστατικό αυτό, ακολουθεί τις υποθέσεις μετακίνησης από τις θέσεις τους, δύο άλλων υψηλόβαθμων στελεχών των πεζοναυτών, μέσα στο 2018, για θέματα που σχετίζονται με την διαμόρφωση του κλίματος στην διοίκηση του σώματος.

Ο Στέιν βρίσκονταν στην προηγούμενη θέση του, από το Νοέμβριο του 2016. Ο ίδιος, είναι πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με συμμετοχή σε περισσότερες από 100 αποστολές μάχης, ενώ έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 4.500 ώρες πτήσεις με διάφορα αεροσκάφη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ