ΚΟΣΜΟΣ

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου

Πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία προκήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του κ. Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση.

Ο 70χρονος Μπαχτσελί, ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος MHP, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του Τούρκου προέδρου -παρά την οξύτατη κριτική που του είχε ασκήσει πριν από χρόνια.

Οι πρόωρες διπλές εκλογές στη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας όπως αυτά εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος το 2017.

Ο Μπαχτσελί δήλωσε χτες ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε περισσότερο», ισχυριζόμενος ότι «κύκλοι» -τους οποίους δεν κατονόμασε- προσπαθούν να προκαλέσουν χάος στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει μυστικό σχέδιο» είπε ο Μαχίρ Ουνάλ, εκπρόσωπος του AKP που εξήγησε ότι πριν από τις δηλώσεις του Μπαχτσελί είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ.

«Η απόφαση για πρόωρες εκλογές ελήφθη μετά από αξιολογήσεις, που έγιναν από τις δύο πλευρές… O πρόεδρός μας και οι νομοθέτες αναμένεται να συναντηθούν αύριο (σ.σ. στις 19 Απριλίου). Το θέμα των εκλογών και η διεξαγωγή τους στην κατάλληλη χρονική περίοδο ήταν πάντα ένα ευαίσθητο θέμα για το AKP» είπε ο ίδιος, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

H πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε σήμερα να αρθεί αμέσως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αφού ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αρθεί αμέσως, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης πρέπει να τερματιστεί στη χώρα αρχής γενομένης από σήμερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του CHP Μπουλέντ Τεζτζάν.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν ένα και πλέον έτος νωρίτερα, την 24η Ιουνίου.

Τρεις μήνες παράταση αποφάσισε το Κοινοβούλιο

Λίγη ώρα αργότερα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε παράταση για άλλους τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης . Οι εκλογές θα διεξαχθούν με τη χώρα να τελεί υπό την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ