ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ στο Λευκό Οίκο στις 27 Απριλίου

Συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ στο Λευκό Οίκο στις 27 Απριλίου
REUTERS/Jonathan Ernst

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα μεταβεί την 27η Απριλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα, λίγες ημέρες μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κι ενώ οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Βερολίνου χαρακτηρίζονται από ένταση λόγω των βαθιών διαφορών μεταξύ των δύο ηγετών.

«Οι διμερείς σχέσεις και οι διπλωματικές προκλήσεις και οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων» δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η Ουλρίκε Ντέμερ, εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, ανακοινώνοντας την επίσκεψη.

«Με την ευκαιρία της επανεκλογής της Μέρκελ στον θώκο της καγκελαρίου, οι δύο ηγέτες θα επιβεβαιώσουν εκ νέου τη συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας -η βάση των διατλαντικών σχέσεων και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ- σε μια χρονική στιγμή όπου τα δύο έθνη εργάζονται από κοινού για να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί, ενώ Μέρκελ και Τραμπ δεν κρύβουν τις μεταξύ τους διαφωνίες για μια σειρά θεμάτων στρατηγικής σημασίας, όπως το ελεύθερο εμπόριο, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρθηκε, πριν και μετά την εκλογή του, εναντίον της Γερμανίας γενικά και της καγκελαρίου ειδικά για να καταγγείλει τα εμπορικά πλεονάσματα της χώρας, να απειλήσει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας με την επιβολή αυστηρότερων δασμών και να επικρίνει την υποδοχή των προσφύγων από το 2015.

Επιπλέον, το Βερολίνο αναμένει από την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ, πριν από έναν και πλέον χρόνο, την άφιξη ενός νέου πρέσβη.

«Δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν ότι οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε καταστροφική κατάσταση. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί κριτική στη (γερμανική) κυβέρνηση χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα» σημειώνει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στον ιστότοπό του.

Τον περασμένο Μάιο, η Άνγκελα Μέρκελ είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι έχει «σχεδόν παρέλθει» η εποχή όπου κυριαρχούσε η εμπιστοσύνη στις σχέσεις Ευρωπαίων-Αμερικανών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε τις δηλώσεις αυτές αμέσως μετά τη Σύνοδο της G7 που είχε διεξαχθεί σε τεταμένο κλίμα και κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ είχε αρνηθεί να δεσμευτεί υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, από την οποία αποσύρθηκε κατόπιν η Ουάσιγκτον.

Στην προηγούμενη επίσκεψή της Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, την Άνοιξη του 2017, το σκηνικό που είχαν καταγράψει οι κάμερες ήταν μάλλον αμήχανο, καθώς ο μεγιστάνας έδειχνε να αγνοεί τις εκκλήσεις των φωτορεπόρτερ να ανταλλάξει χειραψία με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ο Λευκός Οίκος είχε τότε απαντήσει ότι ο πρόεδρος δεν άκουσε το αίτημα των δημοσιογράφων.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα δειπνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο την 23η Απριλίου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους θα γίνει κατόπιν δεκτός στον Λευκό Οίκο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη κατά την προεδρία Τραμπ την 24η Απριλίου. Ο Μακρόν επίσης, θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του Αμερικανικού κογκρέσου, την 25η Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ