ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανή δέχεται επίθεση από γυναίκες της «αστυνομίας ηθών» επειδή η μαντίλα της είναι χαλαρή

Ιρανή δέχεται επίθεση από γυναίκες της «αστυνομίας ηθών» επειδή η μαντίλα της είναι χαλαρή
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JIM HOLLANDER

Οργή έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο και δείχνει μια νεαρή γυναίκα από το Ιράν να δέχεται άγρια επίθεση από άλλες γυναίκες, επειδή η μαντίλα που φορούσε στο κεφάλι... ήταν χαλαρή.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι μαυροντυμένες γυναίκες που εμφανίζονται στο βίντεο να επιτίθενται στην νεαρή κοπέλα με την κόκκινη μαντίλα εργάζονται για τη θρησκευτική «αστυνομία ηθών», της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον ιρανικό νόμο, είναι υποχρεωτικό για τις γυναίκες να καλύπτουν τελείως τα μαλλιά τους με την χιτζάμπ, την ισλαμική μαντίλα. Ωστόσο κάποιες Ιρανές, όπως η συγκεκριμένη κοπέλα, μερικές φορές αψηφούν τους κανόνες.

Στο βίντεο, οι δύο νεαρές φίλες δέχονται αρχικά την επίπληξη των μαυροντυμένων γυναικών. Ξαφνικά, η μία «αστυνομικός» εξοργίζεται τόσο που χαστουκίζει τη νεαρή με την κόκκινη μαντίλα και τη ρίχνει με βία στο έδαφος. Η κοπέλα ακούγεται να φωνάζει «άφησέ με» αλλά οι άλλες φρουροί του μουσουλμανικού ήθους σπεύδουν να βοηθήσουν τη συνάδελφό τους.

Λίγες ώρες αφότου το βίντεο έγινε viral, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αμπντολρέζα Ραχμανί Φαζίλ έδωσε εντολή να διενεργηθεί έρευνα. Σε ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα «μεμονωμένο περιστατικό, αφού η αστυνομία ήθους δεν συνηθίζει να φέρεται με αυτόν τον τρόπο».

Μάλιστα η ανακοίνωση άφησε να εννοηθεί ότι η νεαρή «προκάλεσε» τις γυναίκες της θρησκευτικής αστυνομίας βρίζοντάς της όταν της συνέστησαν να σέβεται τον νόμο.

Η αντιπρόεδρος του Ιράν για γυναικεία ζητήματα, Masoumeh Ebtekar, με τη σειρά της έκανε μια ανάρτηση στο Twitter καταδικάζοντας την άσκηση βίας σε βάρος της νεαρής γυναίκας από την αστυνομία ηθών.

«Πώς μπορεί κανείς να δικαιολογήσει μια τέτοιου είδους μεταχείριση;» έγραψε σημειώνοντας:

Ακόμη και εάν προσβλήθηκαν, είναι δυνατόν η αστυνομία να αντιδρά με αυτό τον τρόπο; Καταδικάζω, κατηγορηματικά αυτή την συμπεριφορά και θα ερευνήσω το θέμα. Πρόκειται για μια σκληρή και αντι-θρησκευτική συμπεριφορά που δεν αξίζει σε κανέναν άνθρωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ