ΚΟΣΜΟΣ

Και επίσημα στις 24 Ιουνίου οι εκλογές στην Τουρκία

Και επίσημα στις 24 Ιουνίου οι εκλογές στην Τουρκία
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Ιουνίου, ημερομηνία που επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισπεύδοντας το χρονικό πλαίσιο, αφού αυτές ήταν προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου του 2019. 

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, βουλευτές του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Όλοι οι υπόλοιποι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης.

Στις δηλώσεις του, την Τετάρτη, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση.

Γιατί ο Ερντογάν πάει σε εκλογές, πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις εκλογές, η θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας θα καταργηθεί και ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017, το κοινοβούλιο της Τουρκίας είχε εγκρίνει την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου, ανοίγοντας το δρόμο για να παραμείνει ο Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το 2029, απόλυτος κυρίαρχος πλέον.

Σε ετοιμότητα το Μαξίμου ενόψει πρόωρων εκλογών στην Τουρκία

Η συνταγματική αναθεώρηση τέθηκε στην κρίση του τουρκικού λαού, ο οποίος ψήφισε στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου του 2017. Το αποτέλεσμα ήταν οριακό, μόλις 51,4% , ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για νοθεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ