ΚΟΣΜΟΣ

Διακορεατική σύνοδος: Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ συμφώνησαν για το πρωτόκολλο

Διακορεατική σύνοδος: Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ συμφώνησαν για το πρωτόκολλο
EPA/KHAM / POOL & KCNA/via Reuters/File Photo

Η Νότια και η Βόρεια Κορέα κατέληξαν σε συμφωνία για το πρωτόκολλο, το θέμα της ασφάλειας και τη δημοσιογραφική κάλυψη για τη συνάντηση κορυφής των ηγετών τους αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο προεδρικός Γαλάζιος Οίκος στη Σεούλ.

Ο Κουν Χιουκ-κι, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Γαλάζιου Οίκου, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα θέματα αυτά ύστερα από τρεις γύρους συνομιλιών σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών πραγματοποιήθηκε σήμερα και διήρκησε τρεισήμισι ώρες, στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατικοποιημένη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών, ενόψει της συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα εκεί την Παρασκευή.

Ο Κουν δήλωσε ότι ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν θα έχουν μια ιστορική, πρώτη συνάντηση νωρίς την Παρασκευή, πριν από τη σύνοδο κορυφής και το επίσημο δείπνο.

Η Βόρεια Κορέα επέτρεψε στους νοτιοκορεάτες δημοσιογράφους να μεταδώσουν απευθείας τη συνάντηση κορυφής από το Πανμουνγκάκ, το βορειοκορεατικό κτίριο που βρίσκεται κατά μήκος του στενού δρόμου στο κέντρο του Πανμουτζόν, ο οποίος χωρίζει τις δύο χώρες.

Ο Κιμ αναμένεται να διασχίσει πεζός τη στρατιωτική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο χωρών, που σηματοδοτείται μόνο από ένα χαμηλό τσιμεντένιο πεζούλι σε ένα στενό διάδρομο μεταξύ των κτιρίων του χωριού. Στο ίδιο σημείο αναμένεται να δώσουν τα χέρια οι δύο ηγέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ