ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με μουμιοποιημένο σώμα στο Ιράν

Μυστήριο με μουμιοποιημένο σώμα στο Ιράν

Μυστήριο καλύπτει το μουμιοποιημένο πτώμα που εντοπίστηκε κοντά στην Τεχεράνη, με την οικογένεια του ιδρυτή της δυναστείας των Παχλαβί, που ζει εξόριστη στις ΗΠΑ, να υποστηρίζει πως πρόκειται για την εδώ και δεκαετίες χαμένη σορό του πατέρα του τελευταίου Σάχη του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.

Το εύρημα εντοπίστηκε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια εργασιών στη δυτική πλευρά του τεμένους του Αμπντούλ Αζίμ Χασανί, νότια της Τεχεράνης, κοντά στο σημείο που υπήρχε αρχικά ο τάφος του Σάχη Ρέζα Παχλεβί, που καταστράφηκε το 1979 μετά την ιρανική επανάσταση.

Με ανακοίνωσή του την οποία μοιράστηκε μέσω twitter, ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του τελευταίου Σάχη της Περσίας, η σορός «πιθανότατα» ανήκει στον παππού του, τον Σάχη Ρέζα Παχλεβί και ζητά από τις ιρανικές Αρχές να επιτρέψουν σε εμπειρογνώμονες που θα οριστούν από την οικογένεια, να κάνουν έρευνες για την ταυτοποίηση της σορού.

Παράλληλα ζητά, σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως η σορός ανήκει όντως στον Παχλαβί τον πρεσβύτερο, να δοθεί άδεια στην οικογένειά του να έχει πρόσβαση στη σορό, αλλά και να επιτραπεί να γίνει κηδεία και ταφή στο Ιράν.

«Αν όχι σαν ο πατέρας του μοντέρνου Ιράν, αν όχι σαν βασιλιάς, αλλά σαν ένας απλός στρατιώτης και υπηρέτης της πατρίδας του και του λαού του, ο Σάχης Ρεζά πρέπει να αναπαυθεί σε έναν τάφο, σε μια τοποθεσία στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Ιρανοί», σημειώνει στην επιστολή του.

Ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Κληρονομιάς του Δημοτικού Συμβουλίου της Τεχεράνης επιβεβαίωσε το εύρημα και ανέφερε ότι η Επιτροπή αναμένει τη γνωμάτευση των ειδικών, αναφορικά με το σε ποιον ανήκει η σορός.

Ποιος ήταν ο Σάχης Ρεζά

Στρατιωτικός ηγέτης, που πρωτοστάτησε σε ένα πραξικόπημα το 1921, ο Σάχης Ρεζά ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας των Παχλαβί, που κυβέρνησε το Ιράν για περισσότερα από 50 χρόνια, από το 1925.

Παρ’ όλο που πολλοί αναγνωρίζουν την επιρροή του στον εκσυγχρονισμό του Ιράν, ο Σάχης Ρεζά επικρίθηκε για τη στάση του απέναντι στη θρησκεία, ενώ κατηγορήθηκε και για μια σειρά από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέθανε στην εξορία, στη Νότιο Αφρική το 1944, τρία χρόνια αφότου υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από την εξουσία, την οποία ανέλαβε ο γιος του. Μετά τον θάνατό του ταριχεύθηκε και ενταφιάστηκε στην Αίγυπτο, όμως μερικά χρόνια αργότερα η σορός του μεταφέρθηκε στο Ιράν. Το μαυσωλείο στο οποίο τοποθετήθηκε, καταστράφηκε μετά την επανάσταση του 1979, που είχε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του γιου και διαδόχου του, Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ