ΚΟΣΜΟΣ

Διακορεατική Σύνοδος: Οι συμβολισμοί και το επιδόρπιο που προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο

Διακορεατική Σύνοδος: Οι συμβολισμοί και το επιδόρπιο που προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο
Yonhap via REUTERS

Ο εγγονός του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και ο γιος ενός μετανάστη που άφησε το Βορρά για το Νότο της κορεατικής χερσονήσου θα δώσουν τα χέρια και θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου, σε μία ιστορική σύνοδο που πιστεύεται πως θα εκτονώσει την ένταση δεκαετιών – μία ένταση που, για πολλούς, συνιστούσε ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. 

Μία μέρα πριν τη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ-ουν και του Μουν Τζε-ιν, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες εδώ και 65 χρόνια, οι προσδοκίες είναι υψηλές και εναλλάσσονται μεταξύ αισιοδοξίας και ρεαλισμού. Όπως και να’χει, λόγω της ιστορικότητας της συγκυρίας, τα στοιχεία της διακορεατικής συνόδου είναι έντονου συμβολισμού.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο λεγόμενο Σπίτι της Ειρήνης: Εκεί όπου, το 1953, είχε υπογραφεί το Σύμφωνο Ανακωχής που σηματοδοτούσε το τέλος του πολέμου στην κορεατική χερσόνησο. Η αίθουσα θα έχει έντονα στοιχεία από την κορεατική κουλτούρα που συνδέει τους δύο λαούς. Το τετράγωνο τραπέζι έχει αντικατασταθεί από ένα οβάλ που καταργεί τις αποστάσεις κι έχει διαστάσεις ιδιαίτερου συμβολισμού (το μήκος και το πλάτος του έχουν χιλιοστά δύο ιστορικών χρονολογιών για τις δύο χώρες). Οι ηγέτες θα κάθονται σε πολυθρόνες με χαραγμένη την κορεατική χερσόνησο στο ξύλινο πλαίσιό τους.

Peace House
CNN Lower Third ISXYON Koukakis 4.30 Recovered
CNN Lower Third ISXYON polithrones copy

CNN Lower Third ISXYON pinakas
CNN Lower Third ISXYON toixoi
CNN Lower Third moketa

Ανάλογου συμβολισμού και το μενού που θα απολαύσουν οι δύο ηγέτες και οι αντιπροσωπείες. Μεταξύ των πιάτων, η σαλάτα κρύου χταποδιού, το bibimbap (κορεατικό πιάτο με ρύζι, λαχανικά και αυγό, σερβιρισμένα σε μπωλ), το Pyeonsu (είδος ζυμαρικού γεμιστό με κρόκο και αγγούρι της θάλασσας) και το Naengmyun - τα κρύα νουντλς που αγαπούν οι Κορεάτες αλλά έχουν τελειοποιήσει οι Βορειοκορεάτες.

180424233822 pyongyang noodles exlarge 169

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησε να ταξιδέψει μαζί του ο σεφ του Okryugwan (ενός εστιατορίου της βορεοκορεατικής πρωτεύουσας διάσημου για το Naengmyun του), ο οποίος θα μαγειρέψει το εμβληματικό πιάτο του ως ένδειξη καλής θέλησης.

180424163415 03 inter korean summit dish exlarge 169

Άλλο ένα «θαλασσινό» του μενού, το ψητό Dalgogi: Μία τοπική σπεσιαλιτέ της νοτιοκορεατικής πόλης Μπουσάν, όπου ο Μουν Τζε-ιν πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

180424163604 04 inter korean summit dish exlarge 169

Οι σεφ θα προμηθευτούν τα υλικά γέμισης των Pyeonsu από την πόλη Γαγκεόντο, τη γενέτειρα τού πρώην Νοτιοκορεάτη ηγέτη (και κατόχου Νόμπελ Ειρήνης), Κιμ Ντε-τζουνγκ.

Τα... παρατράγουδα

Κορεατικά στοιχεία θα έχουν και τα πιάτα του επίσημου γεύματος μεταξύ των δύο ηγετών. Ωστόσο, μία λεπτομέρεια τού επιδορπίου έχει προκαλέσει την οργή του Τόκιο. Η μους μάνγκο είναι διακοσμημένη με ένα βρώσιμο χάρτη της κορεατικής χερσονήσου που περιλαμβάνει ένα διαφιλονικούμενο νησί που η Ιαπωνία θεωρεί αδιαμφισβήτητο τμήμα της.

180424163451 08 inter korean summit dish exlarge 169

Σύμφωνα με την νοτιοκορεατική κυβέρνηση, το τροπικό αυτό φρούτο συμπεριλήφθηκε στο μενού επειδή συμβολίζει την ενέργεια της άνοιξης.

Το Τόκιο προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, σημειώνοντας πως «η ένταξη στο εν λόγω χάρτη του νησιού Τακεσίμα, ή Ντοκντό στα κορεατικά ήταν λυπηρή και μη αποδεκτή».

180425161309 inter korean summit conference room chair exlarge 169 copy

Και στις, ειδικά σχεδιασμένες για την περίσταση, πολυθρόνες είναι χαραγμένος ο χάρτης που περιλαμβάνει το διαφιλονικούμενο νησί - Yonhap via REUTERS

Σύμφωνα με την Ιαπωνία, η Νότια Κορέα κατέχει την Τακεσίμα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, κάτι που εδώ και χρόνια αποτελεί λόγο διπλωματικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως, πάντως, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Κιουνγκ-γουα στην Κριστιάν Αμανπούρ, «δεν υφίσταται ζήτημα».

Η σύνοδος – η πρώτη, στην οποία θα συναντηθούν Κιμ και Μουν – είναι μόλις η τρίτη μεταξύ ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας από την ανακωχή που σηματοδότησε το τέλος του πολέμου τού 1953.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ