ΚΟΣΜΟΣ

Καμίνης-Σιλέγκοφ υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων

Καμίνης-Σιλέγκοφ υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων
EPA/GEORGI LICOVSKI

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δήμων Αθηναίων και Σκοπίων, υπέγραψαν σήμερα στα Σκόπια οι δήμαρχοι των πρωτευουσών των δύο χωρών, Γιώργος Καμίνης και Πέτρε Σιλέγκοφ.

Το Σύμφωνο προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων σε διάφορους τομείς, ιδίως σε αυτούς της αστικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του τουρισμού και της πληροφορικής.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι κ.κ. Καμίνης και Σιλέγκοφ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή του Συμφώνου αυτού, για το οποίο εκτίμησαν ότι δημιουργεί προοπτικές για μία ανοιχτή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι οι δύο συναντήσεις του με τον δήμαρχο Σκοπίων, η πρώτη στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα και η δεύτερη σήμερα στα Σκόπια, έχουν οδηγήσει σε μια σχέση φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πόλεις, ενώ τόνισε ότι οι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.

«Τα διμερή θέματα μεταξύ των χωρών μας, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για πολλά χρόνια, δε θα πρέπει να μας εμποδίσουν από το να ασχοληθούμε με τα προβλήματα των δύο λαών μας και να βρούμε κοινές λύσεις. Πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω στις πραγματικές ανάγκες, στην ανάγκη για καλύτερη ζωή, για καλύτερο περιβάλλον, στις κοινές απόψεις για την ανάπτυξη των πόλεων μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε, επιδιώκοντας από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινωνίες μας. Με τη συνάντηση μας δείχνουμε στον κόσμο ότι δεν είναι η ιστορία μας που μας χωρίζει, ή θα πρέπει να μας χωρίζει, αλλά ο τρόπος που κάποια ακραία στοιχεία την ερμηνεύουν» ανέφερε ο κ.Καμίνης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ έκανε λόγο για ιστορική ημέρα.

«Η σημερινή, είναι μια ιστορική ημέρα για τις πόλεις μας, καθώς ανοίγει τον δρόμο που μας φέρνει πιο κοντά. Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε από κοινού στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος, προς το συμφέρον των πολιτών και την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Εκφράζουμε την ισχυρή βούληση να ενισχύσουμε τη φιλία μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και να επιτύχουμε ταχύτερα τον στόχο μας, μέσα από εντατική συνεργασία και να παρέχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες των Σκοπίων και της Αθήνας» σημείωσε ο κ. Σιλέγκοφ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε τον τάφο του Γιώργου Ζορμπά, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Νίκος Καζαντζάκης τον ήρωά του στον "Αλέξη Ζορμπά".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ